Cégvilág

A durva üzemanyagárak betettek a Ryanairnek

Az előző évi azonos időszakhoz képest 1 százalékkal magasabb, összesen 139 millió eurós nettó eredménnyel zárta 2011/2012-es pénzügyi évének április elsejétől június 30-ig tartó első negyedévét az ír diszkont-légitársaság, a Ryanair – közölte tegnap a cég.

 Európa legnagyobb diszkont-légicégének az egyszeri tételektől megszűrt eredménye elmaradt a 151 millió eurós elemzői várakozástól, ennek oka a magas üzemanyagárakban keresendő. Ugyanis hiába nőtt a társaság utasforgalma 18 százalékkal, árbevétele pedig az átlagosan 11 százalékos jegyáremelkedésnek is köszönhetően 29 százalékkal, ezt majdnem teljesen kioltotta az üzemanyagköltségek drasztikus, 49 százalékos növekedése (csak kerozinra 427 millió eurót költött a cég három hónap alatt).

Az elmúlt év hasonló időszakában az izlandi vulkánkitörés és az azt követő légtérzár okozott jelentős veszteségeket, ha ezt számításba vesszük, akkor közel 50 százalékos volt a profitnövekedés a Ryanairnél a bázisidőszakhoz képest.

A közlemény szerint a cég várakozásai a teljes pénzügyi évet tekintve továbbra is változatlanok. E szerint a teljes 2011/2012. évi periódusra 4 százalékos utasforgalom-bővülést várnak; az első fél évben 10 százalékos bővülést, a másodikban 4 százalékos visszaesést, utóbbit a korábban bejelentett téli kapacitáscsökkentések miatt. Az előzetes várakozások szerint az utasonkénti üzemi költség – az emelkedő üzemanyagárak okán – 12 százalékkal nőhet az előző pénzügyi évhez képest. Az egész évet tekintve a tavalyi pénzügyi évhez hasonlóan 400 millió euró körüli nyereséget vár a Ryanair – hozzátéve, hogy még nagyon kis rálátásuk van a második félévi foglalásokra.

profit diszkont légitársaság bevétel pénzügyi év Ryanair
Kapcsolódó cikkek