Cégvilág

A Mol "sci-fibe illő vesztegetési vádaskodásokról" ír

A Mol vezető horvát napilapokban szerdán közzétette fizetett hirdetés formájában nyílt levelét, amely az INA olajvállalattal kapcsolatos támadásokra válaszol.

A Mol igazgatóságának aláírásával megjelent, a horvát polgároknak címzett nyílt levél címe: Az igaz történet. A levél bevezetője közli, az elmúlt hetek során rengeteg "alaptalan támadással" találkozhattak az olvasók, "még sci-fibe illő vesztegetési vádaskodások is előkerültek".

A Mol úgy fogalmaz: 2003-ban a horvát kormány helyesen döntött, amikor stratégiai partnernek nyílt pályázati eljárás keretében a legmagasabb árat kínáló Molt választotta. Hasonlóan jó döntésnek tartja a magyar olajcég, hogy "amikor a gazdasági világválság és a társaság sajátos helyzete miatt 2008-ban az INA drámai, majdnem végzetes helyzetben találta magát", megfelelő döntést hozva megmentette az INA-t a csődtől. "Ebben a drámai likviditási helyzetben a Mol volt az egyetlen, amely képes volt az akkor szükséges pénzügyi és működési segítséget nyújtani az INA-nak" - tartalmazza a levél.

A válság túléléséhez és az INA részére szükséges újabb kölcsönök biztosításához a Molnak meg kellett szereznie az operatív irányítási, vagyis menedzsment jogokat, másképp nem vállalhatott felelősséget a cégért. "Akkoriban még a Molnál is komoly kétségek merültek fel az INA konszolidációjával kapcsolatban adódó kockázatok miatt, hiszen a legutóbbi 60 esztendő legsúlyosabb pénzügyi válságának kellős közepén voltunk" - fogalmaz a Mol nyílt levele.

Az INA csődhelyzete kapcsán a levél emlékeztet: hónapokon keresztül a Mol fizette ki az INA és Horvátország "olajszámláját", a Mol fizette ki az INA összes alkalmazottjának munkabérét 2009 karácsonya előtt és 2010 januárjában, és a Mol nyújtott anyavállalati hitelt és törlesztette a fennálló adósságokat.

"Ekkor még senkit nem zavart az irányítás és a felelősség átvétele" - tartalmazza levél, amely szerint a részvényesi megállapodás révén kialakított új struktúra lehetővé tette, hogy sok veszteséges év után idén az INA rekordmagas, egymilliárd kuna profitot jelentett be 2011 első negyedévére, amely immár a harmadik egymást követő nyereséges negyedév. Az igazgatóság végül közli: a Mol betartotta és betartja ígéreteit.

 

vesztegetés INA csőd részvényesi megállapodás Mo beruházás válság
Kapcsolódó cikkek