Cégvilág

Billa, Lidl - Nyugaton jobb minőséget adnak, mint itt?

A lap véleménye a pozsonyi és az osztrák Billa és Lidl üzletekben elvégzett felmérésre támaszkodik, mely megállapítja: a legtöbb termék minősége jobb a határon túl.

Megdöbbentőek például a hústermékeknél tapasztalt különbségek, leginkább a Billában. Példaként az egyik sonkaárut említik meg, mely Ausztriában és nálunk is ugyanazon az áron kapható, ám míg az osztrák sonka 91 százalék húst tartalmaz, addig szlovákiai verziója csupán 70 százalékot, s felével kevesebb értékes fehérjét.

Jiří Králíček, a szlovákiai Billa igazgatósági tagja azt mondja, hogy az egyes országokban kínált termékek kínálata a kereslethez és a lakosság vásárlóerejéhez alkalmazkodik. A lap megjegyzi, hogy ez esetben az árkülönbség csupán egy centnyi volt.

Különbségeket másutt is felfedeztek. Például az osztrák Clever nápolyik több tölteléket, több kakaót tartalmaznak. Csomagolásuk alig különbözik a szlovákiai terméktől, ám mégis valamivel olcsóbbak.

Csalódást okozott a Lidlben kapható olcsó ketchup is. Az osztrákok a 70 százalékos paradicsomból készült termékért átszámítva kilónként 35 centet fizetnek. Nálunk ugyan formálisan más márka alatt nem egészen 20 százalékos paradicsomtartalmú kecsapot kapunk.

A gazdasági napilap a Billa és a Lidl - mindkettő működik Ausztriában és Szlovákiában is - saját, olcsó termékeit vizsgálta meg. A vizsgált 12 árucikk kétharmada jobb összetételű volt Ausztriában, csupán négy termék összetétele volt azonos.

hústermék ketchup Lidl Billa
Kapcsolódó cikkek