Cégvilág

Cipővel dobálják a dolgozókat - Nike: Nem tudunk mit tenni

A Nike tulajdonában álló Converse sportcipőket gyártó üzemben több alkalommal bántalmazta a munkavállalóit az üzem felügyelője. A dolgozók beszámolója szerint a többször cipőkkel dobálták meg őket, és lealacsonyítóan beszéltek velük.

A The Associated Press (AP) több tucat dolgozót kérdezett meg az indonéz főváros, Jakartától 100 kilométerre fekvő sukabumi üzemben. A Converse márkájú sportcipőket gyártó üzemben a dolgozók már több alkalommal is panaszkodtak arra, hogy az üzem felügyelője cipőkkel dobálta meg őket, s kutyának és disznónak nevezte őket. A márka-tulajdonos Nike Inc. elismerte az indonéz üzemben tapasztalt bántalmazásokat, de, ahogy fogalmaztak, nem tudtak mit tenni.

Az AP több tucat dolgozót kérdezett meg, s az eredményeket összevetette a Nike munkáltatói etikai kódexével. Úgy találta, hogy a sportszergyártónak nagyon sokat kell még fejlődnie, hogy elérje a kódexben foglaltakat. Az egyik dolgozó úgy vélte, tehetetlenek a felügyelőkkel szemben. Egy társukat például azért verték meg, mert elfelejtette levágni a gumit a cipők talpának széléről.

A dolgozók szerint két választásuk lehet: vagy maradnak és szenvednek, vagy beszélnek és kirúgjál őket. A mintegy 10 ezer főt, többségében nőket foglalkoztató üzemben 50 dollárcentet keresnek óránként. Ez elég élelemre és lakhatásra. Az AP márciusban és áprilisban megkérdezett alkalmazottak több sebet is mutattak a kezünkön, mások pedig arról számoltak be, hogy cipővel dobálták meg őket. Ahogy fogalmaznak: „ez része a napi kenyerünknek”.

A 30 éves Mira Agustinát azért bocsátották el 2009-ben, mert betegszabadságot vett ki, annak ellenére, hogy hozott orvosi igazolást. „Ez egy szörnyű munka volt” – emlékszik vissza. „A főnökünk az arcunkra mutatott és kutyának, majomnak és disznónak nevezett minket”.

A Nike saját körében végzett vizsgálata igazolta a „súlyos és példátlan” dolgozói panaszokat – mondta Hannah Jones, a Nike képviselője, akit a külföldi munkakörülmények javításával bíztak meg. Kiderült, hogy a Converse termékeket gyártó 168 üzem kétharmada nem felel meg a Nike sztenderdeknek. Ebből 12 üzemben a legsúlyosabbak a visszaélések, ide a Nike munkatársait sem engedték be. Túlóráztatnak és a minimálbérnél is alacsonyabb fizetést adnak. A Nike szóvivője azt mondta, nem voltak tudatában azzal, mi történik a gyárban. A vizsgálat alá volt további 98 üzemben nem látszik a helyzet javulása.

A Nike a Converse korábbi működési elveivel magyarázza a történteket, amely szerint a vállalat meggátolta az anyacéget abban, hogy ellenőrizze a munkálatokat, vagy, hogy bevezesse az új etikai kódexet.

A Nike 2003-ben 305 millió dollárért vásárolta meg a száz éves múlttal rendelkező rivális Converse-t. A sportszergyártóknak nem ez az első dolgozói botránya. Néhány éve kiderült, hogy gyerekmunkával készültek a cég termékei.

bántalmazás converse sportszer Indonézia Nike bérmunka cipő
Kapcsolódó cikkek