Cégvilág

Drámai gyógyszerhamisítás

Szabadságvesztéssel is büntethető lesz a gyógyszerhamisítás. Az Európai Unió tagállamainak 50 milliárd eurós adókiesést jelent évente a hamis orvosságokkal való kereskedelem. A hazai forgalomnak a 3 százaléka hamisítvány.

Több mint 1,1 milliárd euró értékben foglaltak le szellemitulajdon-jogot sértő árut az Európai Unió határain az elmúlt évben, ebből 27 millió volt a hamis gyógyászati készítmény, döntő többségük Indiából, kisebb részük Kínából származott – áll az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott jelentésében. A hamis gyógyszerek piacának növekedése évi 12-16 százalékra tehető. Európában a teljes forgalomnak a 10, nálunk becslések szerint a 3 százaléka hamisítvány, ez évente 50 milliárd eurós adókiesést okoz a tagállamok költségvetésének.

Magyarországon is fellendülőben van e készítmények kereskedelme – mondta lapunknak Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője. Ezeket a készítményeket nem laboratóriumi környezetben állítják elő, a hatóanyagokat emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal pótolják. Találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben pedig töltőanyagként téglaport, míniumot – avat be a hamisítás fortélyaiba. A bűnözők fejlett nyomdatechnikai eszközöket használnak, így azt is nehéz meghatározni, a csomagoláson szereplő biztonsági elemek hamisítottak-e.

Leginkább életmódgyógyszereket, potencianövelőket, anabolikus szteroidokat, fogyasztószereket foglalnak le a hatóságok, de számtalan, betegség gyógyítására szolgáló orvosságot vagy akár gyógyászati segédeszközöket is hamisítanak, bármit, amire igény mutatkozik – tudtuk meg Sárközi Alexandra őrnagytól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivőjétől. Sajnos az embereknek nem okoz gondot, hogy nem tudják, mi van a pirulákban. Pedig előfordul, hogy a hamis másolatnak négyszer annyi a mellékhatása, mint az eredeti készítménynek, de az is, hogy az eredeti hatóanyagnak a többszörösét tartalmazza. Egy testsúlycsökkentési céllal alkalmazott pajzsmirigyhormon esetében ez halálhoz is vezethet – fogalmazott a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a magyar EU elnökség is prioritásként kezelte a hamisított medicinák ügyét. Az unió által kezdeményezett Medicrime egyezményt aláíró országok pedig azt vállalják, hogy a gyógyszerhamisítást beemelik nemzeti büntetőjoguk tényállásai közé. Az Európai Parlament februárban szavazta meg a hamisított gyógyszerek ellátási láncba kerülésének és forgalmazásának megakadályozásáról szóló új előírást. Hazánkban folyamatos a vonatkozó jogszabály revíziója, így európai szinten, hatékonyan léphetnek majd fel a hamisítók ellen – véli Sárközi Alexandra.

A szabálysértésről szóló kormányrendelet márciusi szigorításával a bírság megduplázódott, 100 ezer forint lett, az engedély nélkül forgalmazott vagy hamisítvány gyógyszert pedig elkobozzák a hatóságok. A jogszabály módosítását követően gyógyszerhamisítást nyolc esetben derítettek fel a hatóságok, több mint 633 ezer forint értékben.

A hamis vagy engedély nélküli szerek egyelőre nem kerültek be a hazai patikai láncolatba – nyugtat meg Sárközi Alexandra, ám az internet térhódításával radikálisan nő a forgalmuk, annak ellenére, hogy ilyen formában illegális csatornákon is folyhat a kereskedés, hasonlóan az utcai árusításhoz, amely szintén gyakori. Foglaltak már le a hatóságok Ázsiából, Mexikóból, az Egyesült Államokból hazánkon keresztül postai úton Moldovába szállított küldeményeket is. De gyakori, hogy a szárazföldi határátkelőhelyeken, az esetek többségében a magyar–szerb vagy az ukrán, illetve a román határon fülelnek le csempészeket – tette hozzá a szóvivő. További szigorítás várható a módosított Btk. elfogadásával, amely vélhetőleg új gyógyszerhamisítás elleni tényállást is tartalmaz majd, szabadságvesztést is magában foglaló büntetési tételekkel – mondta Székely Krisztina.

Az OEP miatt nem lesz zugvásárlás

Minden beteg hozzájut az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott szerekhez, így nem kell a feketepiacon beszerezni a szükséges orvosságokat – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az pénztár illetékese. Intézkedéseikkel úgy teremthető meg a gyógyszerkassza idei egyensúlya, hogy közben a betegek terhei ne nőjenek, gyógyszeres kezelésüket a korábbi támogatással biztosítják.

Minden beteg számára továbbra is elérhető lesz a gyógyszer, a korábbival azonos vagy kedvezőbb térítési díjjal. Ám egyesek kiadásai emelkedhetnek abban az esetben, ha ragaszkodnak a korábbi, drágább szereikhez. Ezek térítési díja azért nő, mert a többi készítményhez viszonyítva nem csökkentette az árat a gyártó.

A szabadalom lejárta után forgalomba kerülő generikus termékek esetében biztosítják, hogy azok ármérséklő hatása nagyobb mértékben érvényesülhessen, és hamarabb elérhetők legyenek a lakosság számára – ígéri az OEP.

Minden beteg számára továbbra is elérhető lesz a gyógyszer, a korábbival azonos vagy kedvezőbb térítési díjjal. Ám egyesek kiadásai emelkedhetnek abban az esetben, ha ragaszkodnak a korábbi, drágább szereikhez. Ezek térítési díja azért nő, mert a többi készítményhez viszonyítva nem csökkentette az árat a gyártó.

A szabadalom lejárta után forgalomba kerülő generikus termékek esetében biztosítják, hogy azok ármérséklő hatása nagyobb mértékben érvényesülhessen, és hamarabb elérhetők legyenek a lakosság számára – ígéri az OEP.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek