Cégvilág

Gyomirtót termelő GMO kukoricát engedélyezett az EU

A müncheni Testbiotech Intézet felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül egy génkezelt kukoricafajta forgalmazásának engedélyezését.

A német intézet állítása szerint a MON 89034 × MON 88017 kukoricafajta engedélyezését június 17-én az EU hivatalos közleményben jelentette be, ez azonban szinte észrevétlen maradt a közvélemény számára. Az engedélyezte, hogy a Monsanto által előállított génkezelt kukoricát élelmiszerek és takarmányok előállítására használják, ugyanakkor a Testbiotech szerint a termény felhasználásának potenciális következményeit nem vizsgálták ki kellőképpen – jelenti az AFP.

Az Európai Bizottság szabadon dönthetett a kukorica engedélyezéséről, mivel március közepén a tagállamok nem tudtak egységes álláspontot kialakítani ebben a kérdésben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) előzetesen ártalmatlannak nyilvánította a növényt. Az EFSA vizsgálatára egyébként Németország kérése nyomán került sor, Berlin ugyanis támogatja a kukorica forgalmazását. A Testbiotech az Európai Bizottságnak küldött levelében azt kifogásolja, hogy a hatóság nem tesztelte, milyen hatással van az állatokra a GMO kukorica fogyasztása.

A Monsanto által létrehozott kukorica egy, a természetben is előforduló, rovarirtó hatású szert termel, amely megvédi az esetleges kártevőktől, emellett ez a kukoricafajta a Roundup nevű mesterséges gyomirtószernek is ellenáll. A Testbiotech szerint egészségügyi hatásainak felmérése ezért összetett folyamat, különösen azért, mert a gazdák által használt más gyomirtókkal való esetleges kölcsönhatást is vizsgálni kell.

Továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása - hangoztatta két napja Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden újságírók előtt a kormányszóvivői tájékoztatón. Az államtitkár jelezte: az elmúlt hetek eseményei nyomán a kormány hétfőn döntést hozott arról, hogy a GMO, illetve a génszennyezett vetőmagok alkalmazásával összefüggésben új hatósági bírságolási módra teremt lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vetőmagokat alkalmazók, illetve forgalomba hozók, valamint a szennyezést elkövetők 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő bírságra számíthatnak.

A vetőmag előállítására szakosodott Monsanto július 18-án közleményt adott ki, amelyben aláhúzza: indokolatlannak tartja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak a kukoricatáblák megsemmisítésére vonatkozó döntését és jogorvoslatot kér az ügyben.

génmódosított gyomirtó Monsanto roundup kukorica GMO
Kapcsolódó cikkek