Cégvilág

Ilyen benzinfaló óriások porosodnak az amerikai autókereskedőknél

Egyre nagyobb gondot jelentenek az amerikai autókereskedőknek a full size pickupok, amelyek nem fogynak kellő mértékben.

A halmozódó raktárkészlet elsősorban a General Motorst érinti rosszul: a Reuters szerint a Chevrolet Silverado és a GMC Sierra modellek forgási sebessége jelenleg 122 nap, ami 50 százalékkal magasabb az átlagnál. De a Chrysler és a Toyota sem lehet nyugodt a maga 93 napjával, a relatíve legjobb helyzetben lévő Ford is 79 napnyi készletet halmozott fel a pickupokból.

A helyzet egyelőre még nem kritikus, annak ellenére, hogy a szektor láthatóan túlbecsülte a legnagyobb kategória iránti keresletet. A szakértők most azon aggódnak, a második félévben is folytatódik-e az amerikai gazdaság és ezáltal a kereslet gyengélkedés, ha ugyanis a vásárlók nem jelennek meg, akkor jelentős árkedvezményekre lehet számítani.

Márpedig a gyártók már most is komoly kedvezményeket adnak, a Toyota Tundra 2 600 dolláros árcsökkentéssel kel el, de a leginkább akciós GM Silverado esetében az árelőny az 5 ezer dollárt is meghaladja. Ha a helyzet nem javul, szeptemberre akár még 700 dollárral emelheti az autónkénti kedvezményt, ez pedig a januárban mért, a szakértők által túl magas értéknek felel meg.

A GM egyébként igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy forgási sebessége 110-100 napra esik vissza az év végére, ehhez az ígéret szerint a pickupgyártás júliusi egyhetes szünete is hozzájárul majd

Ford General Motors pickup GM Chrysler
Kapcsolódó cikkek