Cégvilág

Könnyítenék a behajtást

A behajthatatlan követelések miatt a vállalatok az éves forgalmuknak mintegy 2,6 százalékát veszítik el, ezt pedig a gazdaságilag súlyos időkben nem engedhetjük meg – ezzel indokolta Viviane Reding igazságügyi biztos, hogy az Európai Bizottság egy egész Európára kiterjedő egységes eljárásra vonatkozó rendeletet tervez.

 Az indítványt most tették közzé Brüsszelben. A cél megkönnyíteni az európai vállalatoknak a külföldi adósságok behajtását, vagyis hogy az ugyanolyan egyszerű legyen, mint a belföldi behajtás. Jelenleg a határokon átnyúló követelések 60 százalékát azért nem tudják érvényesíteni, mert a vállalatok tartanak az átláthatatlan, hosszadalmas és drága jogvitáktól.

Mintegy egymillió kisvállalkozás szembesül nehézségekkel a más tagállambeli követelések terén, és évente akár a 600 millió eurót is elérheti a szükségtelenül leírt tartozások összege – érvel az Európai Bizottság.
A lényeg: a 27 nemzeti eljárás mellett a jövőben párhuzamosan egy uniós eljárást is lefolytatnának. Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzéssel a hitelezők zároltathatják az adós bankszámláján a tartozásnak megfelelő összeget.

A végzés fontos szerepet játszhat a követelésbehajtási eljárásban. Az új eljárás ideiglenes biztonsági intézkedés, csak az adós számlájának zároltatására alkalmas, a hitelező felé való fizetést nem biztosítja. Az összeg tényleges megszerzéséhez a hitelezőnek a nemzeti jog vagy az egyszerűsített európai eljárások – például a kis értékű követelések európai eljárása – keretében hozott jogerős ítéletre van szüksége. A végzést az adós tudta nélkül bocsátják ki, tehát „a meglepetés erejével hat”.

adósság EU tartozás Reding ítélet behajtás kisvállalkozás
Kapcsolódó cikkek