Cégvilág

Kukorica terror? - Érdekes tények a GMO elleni harcról

Vitatható eredményekkel jár Magyarország génmódosítás-mentes státusa. Miközben ugyanis már itthon is régóta génmódosított takarmánnyal hizlalt állatok húsából készített élelmiszert eszünk, a látszatmentesség fenntartása versenyhátrányt okoz a gazdaságnak – írja a Figyelő.

Derült égből villámcsapásként érte az egyik baranyai gazdát, amikor 160 hektárnyi szépen díszlő, egészséges kukoricáját pár napja váratlanul kitárcsáztatta a növényvédelmi hatóság. Az egész éves munkája elúszott, és csak akkor enyhült a haragja, amikor megtudta, hogy megtérítik a kárát. Az illetékesek szerint akár még további több ezer hektárra is tehető a génszennyezett terület.

Hazánkban, miként az az új alkotmányból is levezethető, tilos a génmódosított növény- és állatfajták, azaz GMO-k használata a mezőgazdaságban, és feldolgozott élelmiszert sem szabad ilyen alapanyagokból előállítani. Az idén márciusban módosított szabályok alapján a forgalomba hozatal előtt kötelező a külföldről származó vetőmag GMO-vizsgálata, és mivel az előírások az alkotmány szellemében teljes GMO-mentességre vonatkoznak, nincs határérték. Ha GMO-nyomokra bukkan a hatóság, megsemmisíti a teljes növényállományt.

Az offenzíva közepette árnyalja a képet, hogy a Pioneer, az egyik érintett nemzetközi vetőmag-forgalmazó cég – noha a termelőket hajlandó kártalanítani – vitatja a hatóság állítását, szerinte nem volt GMO-val szennyezett az a 277 zsáknyi 36P85 hibrid vetőmag, amelyből az utóbb elpusztításra ítélt növényállomány kifejlődött. A cég saját vizsgálatai ugyanis nem igazolták a hatósági eredményeket, amelyeknél egyébként a génszennyezettség szintén a vizsgálati hibahatáron belül volt. Ráadásul a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának laboratóriuma a hírek szerint nem is szerzett akkreditációt erre a vizsgálatra. Bognár Lajos, aki immár helyettes államtitkárként felel az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért, így a hivatal munkájáért is, viszont azzal utasította vissza a kifogást, hogy mivel Magyarország teljesen GMO-mentes, nincs tűréshatár, zéró a tolerancia.

A felderített hazai ügyek alapján azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy Magyarország máris GMO-fertőzötté vált, hiszen az illetékesek is további fertőzéses esetektől tartanak, akár több ezer hektáron. A parlament mezőgazdasági bizottságának rendkívüli ülésén az gyanú is felmerült (s ennek titkosszolgálati módszerekkel is utánajárnak), hogy bizonyos külföldi vetőmag-forgalmazó csoportok érdekeltek Magyarország GMO-mentes státusának aláásásában.

„A homokba dugjuk a fejünket az álságos GMO-mentességgel, amely óriási károkat okoz a hazai mezőgazdaságnak” – állítja a Figyelőnek Pick László agrárvállalkozó. Számításai szerint a többlet talajműveléssel és vegyszerezéssel hektáronként mintegy 60 ezer forinttal nagyobb itthon a kukorica előállítási költsége.

génmódosított vizsgálat pioneer kukorica GMO Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal
Kapcsolódó cikkek