Cégvilág

Photo Hall, Office Depot - Áldozatok és nyertesek az ingatlanpiacon

Jól kezdett a befektetési piac; az első hat hónapban a befektetők által elköltött pénz megközelíti a 230 millió eurót, ami több mint a teljes tavalyi évben végrehajtott tranzakciók összege. A DTZ szerint az intézményi befektetők leginkább a kiemelkedő kiskereskedelmi ingatlanok és hosszú időtartamú bérleti szerződésekkel rendelkező jó minőségű irodaházak iránt érdeklődnek.

„Magyarország továbbra sem a legnépszerűbb az intézményi befektetők körében, ennek több oka van; az országkockázat, a kevés, piacon lévő első osztályú ingatlan és az eladók, illetve vevők árelképzése közötti különbség. A várakozásaink szerint, ha lassan is, de elmozdulás lesz e téren, a befektetési volumen év végéig akár túl is lépheti a 2009-es esztendőét.” –mondta Czifra Balázs, a DTZ ingatlantanácsadó ügyvezető igazgatója.

Kevés fejlesztés, a meglévő bérlők visszafogott terjeszkedése és limitált számú új piacra lépő márkák – ezek jellemzik a kiskereskedelmi piac elmúlt hónapjait és lényeges változás nem is várható rövidtávon. Utoljára 2002-2003-ban volt ilyen alacsony a fejlesztői aktivitás, mindösszesen hatezer négyzetméter új területet (Ablon, Europeum) adtak át az első félévben.

Az elkövetkező két évben várhatóan 150 ezer négyzetméterrel bővül Magyarország retail állománya, amelynek több mint a fele - VÁCI1, Hegyvidék Bevásárlóközpont, Köki Terminal, CET- a többi városhoz képest a nagy kereskedelmi ellátottsággal rendelkező fővárosban épül. Az első hat hónapban a  kiskereskedelmi forgalom minimálisan ugyan, de fél százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A jövőre vonatkozó kilátások vegyesek; erősödhet a vásárlóerő, például a személyi jövedelemadó csökkenése miatt, mely pozitív irányba befolyásolhatja a piacot, ugyanakkor a befektetőket és a Magyarországon eddig még nem jelen lévő márkákat visszatartja a gazdaságpolitikai bizonytalanság.

A bérlőknél is megfigyelhető a fejlesztőkre jellemző óvatosság; a már piacon lévő márkák továbbra is megfontolják a bővülésüket vagy új egység nyitását, ugyanakkor jobb feltételeket is ki tudnak alkudni maguknak, eközben 2011. első félévében több piaci szereplő döntött a teljes vagy részleges piac elhagyás mellett, a Photo Hall az összes, míg az Office Depot hat vidéki egységét zárta be. Néhány új márka is megjelent, megnyitott az első Debenhams, nyitás előtt áll Hard Rock Café; többek között bővítette üzlethálózatát a Müller és H&M. A bérleti díjak, az irodapiachoz hasonlóan, itt sem csökkennek tovább, hónapok óta nincsen és nem is várható elmozdulás.

Az év második felében 80 ezer négyzetméter iroda átadása várható melyek háromnegyed része már bérbe van adva. A bérleti díjak csökkenésére nem kell számítani, a DTZ szerint az árak stabilizálódtak.

bevásárlóközpont befektetési ingatlan iroda fejlesztés DTZ
Kapcsolódó cikkek