Cégvilág

"Sínbarátok" - A Voestalpine árulkodott, de nem eleget

A Voestalpine osztrák acélkonszern aggódhat amiatt, vajon mentesül-e az eurómilliós pénzbírság megfizetése alól, amelyet a német vasúti szektorban felfedezett árkartell kapcsán szabhatnak ki rá.

A Handelsblatt értesülése szerint azért fenyegeti a büntetés veszélye, mert a jelek szerint nem adott teljes körű tájékoztatást a sínkartellről. Az osztrák vállalat azt állította, hogy az általa átadott információk nyomán indult meg a nyomozás, ezért a koronatanúkéhoz hasonló védettségben részesülhet. Viszont ha kiderül, hogy nem számolt be minden, a kartellel kapcsolatos tényről, akkor elveszítheti ezt a statust. A résztvevők több százmillió eurós bírsággal is számolhatnak.

A Voestalpine a ThyssenKruppal és más cégekkel együtt legalább 1998 óta árakat és mennyiségeket egyeztetett a német vasúti sínek piacán. A károsult mindenekelőtt a Deutsche Bahn volt. Most azonban úgy tűnik, nem csak a sínek, de a váltók forgalmazói is kartelleztek, erről viszont a Voestalpine nem számolt be. A német vasútvonalakon évente akár kétezer csúcstechnológiájú váltót is üzembe helyeznek, egy-egy szerkezet ára a félmillió eurót is elérheti. A lap megfogalmazása szerint ebben a szektorban nem létezhet üzlet az osztrák cégek nélkül, ebben az ágazatban a Voestalpine piacvezető.


 

sín ThyssenKrupp bírság sínkartell voestalpine
Kapcsolódó cikkek