Cégvilág

Szennyvízből energia - ez a jövő útja

Gombamód szaporodnak az országban a biogázt előállító és hasznosító üzemek. E beruházások jelentősen javítják az érintett vállalat vagy település energiagazdálkodását. Biogázból a sűrített földgázzal (CNG) lényegében azonos üzemanyag is előállítható: a hazai CNG-autózás 40 százalékkal olcsóbb a hagyományosnál.

Augusztustól épül, egy év múlva elkészül, 2013 júniusától pedig már iparszerűen is termel a Miskolci Vízmű Kft. (Mivíz) területén létesítendő biogázüzem. A 2,2 milliárd forintba kerülő, 46,19 százalékos uniós és hazai támogatást élvező projekt révén megoldják a Miskolcról és környékéről begyűjtött szennyvíz környezetkímélő kezelését és hasznosítását. Az évi mintegy 25 ezer tonna híg szennyvíziszapból a biogázüzembe telepítendő gázmotor évente hatmillió kilowattóra villamos energiát és 6,4 millió kilowattóra hőt állít majd elő. Ennyiből – a rendkívüli esetektől eltekintve – kielégíthető a Mivíz energiaigénye. A vízmű területén építendő, de energetikailag külön projektként kezelt biogázüzemnek köszönhetően évente 15 százalékkal csökkenthet a társaság energiaköltsége.

A beruházó a Biogas-Miskolc Kft. projektcég lesz, amelyet három társaság alapított: WIS Zrt., a Bioenergy Miskolc Kft. és a Mivíz Kft. E három cég mögött tulajdonképpen csak két tulajdonos áll: a WIS-t ellenőrző Wicha József és a Mivíz tulajdonosa, a miskolci önkormányzat. A Bioenergy Miskolc ugyanis a WIS és a miskolci önkormányzati tulajdonú Mihő Kft. kezében van. (Wicha József építési vállalkozót a leggazdagabb magyarok között, egyben a leggazdagabb miskolciként tartják számon.) A technológiatervező a Mélyépterv Komplex Zrt., a generálkivitelező a Körös Consult Kft.

A megújuló cselekvési terv a hazai biogáztermelés növelését írja elő, szakmai remények szerint ez tükröződik majd a megújuló energiahordozók jövő évtől hatályos új támogatási rendszerében is. A kormány által elfogadott és az Országgyűlés őszi időszakára váró, 2030-ig szóló energiastratégia által kijelölt egyik irány is a lokális energiatermelés kialakítása, amelynek egyik pillére a hulladékok, így a szennyvíz hasznosítása. A biogáz másik fő forrását a mezőgazdasági hulladékok adják.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

energia biogáz szennyvíz földgáz Miskolc
Kapcsolódó cikkek