Cégvilág

Új piacokat kebelezne be az ukrán milliárdos

Megvenné a titánipar meghatározó ukrajnai vállalatait és európai akvizíciókra is készül Dmitro Firtas. A közel egymilliárd dolláros vagyonú ukrán üzletember már jelentős műtrágyaipari, illetve gázpiaci pozíciókra is szert tett. Utóbbiról a Forbes orosz változatának azt mondta: ő juttatta be Vlagyimir Putyint a türkmenisztáni gázüzletbe, aki viszont kiszorította onnan őt.

Új iparágban tör egyre nagyobb szerepre Dmitro Firtas üzletember: megvásárolná az ukrajnai titánipar teljes vertikumát. A még állami tulajdonú vállalatok egyelőre nem eladók, de hamarosan részvénytársasággá alakítják őket, ahonnan már egyenes az út a privatizációig. Firtasnak jók a pozíciói az Ukrainszkaja Pravda szerint: lízing és más formában közvetve már ma is ellenőrzi az ukrajnai titánértéklánc egészét, az érdekeltségeit összefogó csoporton keresztül pedig az övé a Krími Titán nevű cég ellenőrző pakettje.

Az ukrajnai titánüzletág a lapnak nyilatkozó szakértő szerint hárommilliárd dollárt ér, az Ekonomicsna Pravdát tájékoztató GDF illetékes szerint 2-2,5 milliárdot. Utóbbi közölte még, hogy Firtas Európában is vásárlásokra készül, Indiában pedig titánprojektet készít elő.

Az ukrán titánkonszernt Firtas tőzsdére vinné, majd eladná. Az Ukrainszkaja Pravda lehetséges vevőként a világ legnagyobb titáncégét, az orosz állami VSMPO-Avismát említi, illetve Viktor Vekszelberg orosz milliárdos Renova nevű cégét. Mivel Vekszelberg állítólag szoros kapcsolatban áll az orosz Gazprommal, „világos, kinek adná el Firtas az üzletágat” – írja a lap. A fémet főként a hadiipar, majd az egészségügy, a gyógyszer- és a vegyipar vásárolja. A terület világpiacán mindössze öt országnak van jelentős súlya: Oroszországnak, az USA-nak, Japánnak, Kínának és Ukrajnának.

A gáz piacáról 2009-ben kiszorult Dmitro Firtas egyike a tíz leggazdagabb ukránnak, vagyonát az ukrán Forbes 996 millió dollárra teszi. Firtas meggazdagodása a kilencvenes évek elején, ukrán–türkmén barterügyletekkel indult, de a kiteljesedést a türkmén gáz európai exportja hozta meg. Az olcsón vett közép-ázsiai gázt Ukrajnában a beszerzési árnál jóval olcsóbban kellett eladnia – vagyis „dollármilliárdokkal támogattam az ukrán gazdaságot” – mondta az orosz Forbesnak –, de az európai értékesítés helyrebillentette a mérleget.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Ukrajna Oroszország gáz Putyin Firtas titán
Kapcsolódó cikkek