Cégvilág

Vegyen amerikai várost diszkont áron!

Az elmúlt napokban már minden az Egyesült Államokról szól, legalább is arról, hogy a nyilvánosság számára igazán csak most vált egyértelművé, hogy a világ legerősebb gazdasága mégsem olyan stabil, mint ahogy azt legtöbben gondolták. Dél-Dakotában egy egész várost kínáltak eladásra.

A Spiegel beszámolójából kiderül, hogy a dél-dakotai város jelenleg egy magánszemély tulajdonában egy bizonyos LeeAnn Keester tulajdonában áll, aki reméli, hogy egy potenciális befektető megmenti a pusztulásra ítélt várost. A nő már két éve hirdeti  a várost, akkor még az ár 3 millió dollárra rúgott, ám senki nem érdeklődött a szerint páratlan iránt: ahogy fogalmaz New Yorkban egy rendes két hálószobás lakást sem lehet 799 ezer dollárért kapni, itt egy egész város kerül annyiba.

A vételárba a város 46 hektáros területe tartozik, amely átszámítva 187 ezer négyzetméter, ebből 12 hektár a város belső területe és 34 hektár a külső terület. Ezen található egy postahivatal, egy vegyesbolt, egy igazi vadnyugati szalon, múzeum, két lakóház és két börtön. A tulajdonos szerint a több mint 100 éves településnek igazán komoly történelme van. Scenicet egy olasz faluhoz, Valle Piolához hasonlította, amely szintén utastól, házastól vevőre vár.

Annak érdekében, hogy minél előbb túladjanak a városon egy honlapot hoztak létre. A buyscenicsd.com oldalon az érdeklődők virtuális sétát tehetnek az vadnyugati hangulatot idéző, már-már szellemvárossá vált településen. Dave Olsen bróker szerint a városnak nincs másra szüksége, mint néhány lakóra és egy kis találékonyságra. LeeAnn Keester édesanyja még gyerekkorában költözött a dél-dakotai városba, édesapja pedig fokozatosan évről évre egyre több épületet vásárolt meg, majd az egész város az övé lett. A család még mindig az egykori cowboy-mítoszt ápolja, mint mondják az egész olyan, mint egy időutazás.

Az indián rezervátum mellett fekvő, 84 lakost számláló Scenicben még soha nem volt polgármester és városi tanács sem, naponta alig 700 autó jár keresztül a városon. A brókerek szerint jó kilátások vannak egy potenciális befektetőre, Olsen szerint már kaptak néhány ajánlatot, de szerződést senkivel nem kötöttek. Sokan azonban úgy látják, hogy Scenic csak egy folt a térképen.

eladás város scenic USA ingatlan
Kapcsolódó cikkek