Cégvilág

Átszervez az EST Média - leszállítják az alaptőkét

Az Est Media Nyrt. a tőkeszerkezet átalakításáról dönt az augusztus 31-re összehívott rendkívüli közgyűlésén, első lépésben leszállítja az alaptőkét, majd felhatalmazást ad az igazgatóságnak tőkeemelésre - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tőkeleszállítás és a tőkebevonás a cégcsoport szállítói és hitelállományának rendezését, valamint a főtevékenységeket támogató akvizíciók megvalósítását szolgálja, elsősorban intézményi befektetők részvételével, illetve a szállítói követelések részbeni tőkekonverziójával.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési meghívó szerint az alaptőke 5,48 milliárd forinttal csökken, a jelenlegi 6,851 milliárd forintról 1,37 milliárd forintra.

Az alaptőke-leszállítás oka a saját tőke más elemének, a tőketartaléknak a növelése, amely része a társaság június 24-i közgyűlésén elfogadott reorganizációs intézkedési tervnek. A leszállítás úgy történik, hogy a részvények névértékét 1.000 forintról 200 forintra csökkentik és a részvényenként fennmaradó 800 forint a tőketartalékba kerül.

A közgyűlés egyben új felhatalmazást ad az igazgatóságnak az alaptőke felemelésére, továbbá új igazgatósági tagokat is választanak a napirend szerint.

Az alaptőke leszállítást követően az Est Media zártkörű részvénykibocsátás keretében 2 és 4 milliárd forint közötti összeggel felemelné az alaptőkét.

Az alaptőke-emelésből befolyó készpénz a szállítói állomány rendezésére fordítható, az ezt meghaladó összeggel pedig a cégcsoport hitelállományát csökkentenék. A Sziget Kft.-ben lévő tulajdonostársak a cégcsoport hitelállományának kezelése érdekében ezen felül nyitottak arra, hogy a 2011-2015 közötti időszakra évi minimum 180 millió forintos osztalékszintet garantáljanak az Est Media számára - olvasható a társaság közleményében.

A társaság a tervek szerint a magyar piacon befejezné az EXIT Magazin akvizícióját, emellett akvirálná a romániai piacvezető Sapte Seri és a bulgáriai piacvezető Programata lapcsaládokat és azok online felületeit, így Magyarországon kívül két másik európai uniós ország programmagazinjainak nemzetközi kiadójává válna.

A Sziget Kft. akvizícióját a cégcsoport úgy kívánja lezárni, hogy a társaság mentesüljön a tranzakció folytatásának kötelezettsége és fizetési terhe alól, ugyanakkor a Sziget Kft. teljes körű konszolidációs körben maradjon. Erre egy kisebb részesedés megvásárlásával nyílik lehetőség, amely ugyanakkor a cégcsoport 51 százalékos szavazati jogát biztosítja.

A társaság igazgatósága két új taggal egészülhet ki, Pankotai Csabával, az EMG Médiacsoport Kft. ügyvezetőjével, és Kovács Andrással, akik az akvirálandó román és bolgár tevékenységek tulajdonosaként majd másfél évtizedes szakmai tapasztalattal bírnak programmagazin-hálózatok működtetése és fejlesztése területén.

A közlemény szerint 2011 második felében az üzemi eredményesség helyreállítása a cél, 2012-től pedig az, hogy stabil eredménytermelő pályára kerüljön.

Az Est Media 2012-ben 6,3 milliárd forint árbevételt és 911 millió forint adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti (EBITDA) eredményt tervez. A bevétel 2013-ban 6,7 milliárd forintra, az EBITDA pedig 1 milliárd forint fölé nőhet. A távolabbi tervek szerint az árbevétel 2016-ra mintegy 8,3 milliárd forintra, az EBITDA 1,4 milliárd forintra emelkedne.

Az Est Media csoport 2010. évi konszolidált árbevétele 8,35
milliárd forint, mérleg szerinti vesztesége 1,6 milliárd forint volt.

Az idén az első negyedévben a csoport árbevétele 549 millió forint volt, 22 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a konszolidált adózott veszteség az előző év hasonló időszakával összehasonlítva 43 százalékkal 223,9 millió forintra nőtt.

A társaság részvényei a BÉT "A" kategóriájában forognak, hétfőn délelőtt 352 forintot értek, 2 százalékkal többet a pénteki 345 forintos záróáruknál.

Sziget EBITDA átszervezés alaptőke leszállítás Est Media
Kapcsolódó cikkek