Cégvilág

Érkezik a kártérítés a termelőknek

Megkezdte a német hasmenéses járvány miatt nehéz helyzetbe került zöldségtermelőknek járó kártérítés kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az idén májusban Németországban jelentkezett megbetegedések nyomán a német laborok a spanyolországi zöldségeket nevezték meg a fertőzés forrásául, amely pánikot keltett az EU zöldségpiacán, és jelentősen visszaesett a kereslet.

Magyarország összesen 4849 tonna zöldség – paprika, uborka, paradicsom és saláta – után jelentett be kártérítési igényt az Európai Uniónak, mintegy 1,5 millió euró értékben. A kártérítés mértéke a 2007–10 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz.

A támogatásból a május 26. és június 30. közötti időszakra vonatkozó kártalanítási igényeket elégítik ki. A támogatást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon és a salátán kívül a cukkinire és a paprikára is. A bizottság az
Európai Tanács javaslatára 210, majd később 227 millió euróra emelte a kártérítés összegét, ám ez az uniós gazdák kárának csak töredékét fedezi.

zöldség termelő Vidékfejlesztési Hivatal kártérítés uborka
Kapcsolódó cikkek