Cégvilág

Éves negatív rekordon a BMI-index

Az Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 52,2. 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban némileg lassabb ütemre váltott a bővülés.

A mostani érték 2010 szeptembere óta a legalacsonyabb, elmarad az idei májusi 52,3 ponttól is, ami eddig a legkisebb 2011-es érték volt. A július havi index 2,2 százalékponttal alacsonyabb a júniusi értéknél (54,4). Június összességében átlagnál kissé jobb hónap volt a korábbi években, és a júliusi átlag 1996 óta (52,2) megegyezik a most mért júliusi értékkel.

A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de ezzel együtt már tizenkilencedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben kilencszer volt nagyobb a növekedés üteme júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de a mostani érték így is a hatodik legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilencedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor 36 hónapon át.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem enyhén lassult. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár a huszadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.
A vásárolt készletek növekedése újfent megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés és az áprilisi-júniusi bővülés után. Az idei júliusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, tíz ennél jobb érték is volt már. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig négy-három a bővülésnek).

Júliusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett júniushoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül tizedik alkalommal. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.
 
A beszerzési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de továbbra is növekedést jelez. A mostani érték gyengébb az 1995 óta mért átlagnál, és csak a kilencedik legmagasabb júliusi adat. Az index tizenkilencedik hónapja bővül zsinórban, legalább ilyen hosszú időszakra utoljára 2005 augusztusa és 2007 júniusa között volt példa (23 hónap).

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme gyorsult, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonhatodik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik leggyorsabb júliusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júliusban némileg alacsonyabb lett. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei így csak a tizenkettedik legmagasabb 1995 óta, így átlag alatti havi adatnak mondható – még úgy is, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg, hogy májusban újból csökkenjen, majd júniusban emelkedjen.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhébben csökkent júniushoz képest, de a 2010. áprilisi megtorpanás után továbbra is az bővülésére utal, immár megállás nélkül tizenötödik hónapja. Erre utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Immár huszadik hónapja tart a bővülő trend. Az index értéke enyhén növekedett az előző hónaphoz képest. A mostani 20 hónapos folyamatos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.

Több különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Továbbra is kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, acéllemez, arany-cianid, ezüst, réz, színesfémek), valamint a különféle vegyipari termékek (pl. kőolajszármazékok, műanyag diszperziók, műtrágya). Hiányt a különféle elektronikai cikkeken és a műanyagon kívül a mezőgazdasági termékek esetében jeleztek nagyobb számban (gyümölcsalapanyag, kukoricadara, meggy, sóska, spenót). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be bizonyos acéltermékek, csomagolóanyagok, rozsdamentes termékek, cérium-oxid, sajt és sósav esetében.

logisztika negatív rekord szállítás index beszerzés rendelések BMI
Kapcsolódó cikkek