Cégvilág

Gázalkuk Szocsiban - Moszka bekeményít

A szovjet utódállamok integrációja és az energetikai együttműködés – azon belül az atomipar is – volt Dmitrij Medvegyev orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök tegnapi tárgyalásainak fő témája.

Ukrán részről már egy ideje peren kívüli megoldást keresnek a 2009-ben kötött orosz–ukrán gázszerződés felülvizsgálatára. Ez a megállapodás mondta ki, hogy az addig olcsón gázhoz jutott Ukrajnának akkortól fokozatosan át kell állnia a világpiaci árak fizetésére.

A szerződés aláírása volt annak a feltétele is, hogy Oroszország feloldja a gázárvitájuk miatt akkor már több mint két hete tartott gázstopot. E paktumot az akkori ukrán ellenzék erősen támadta, az ország érdekei ellen valónak minősítette. Hatalomra kerülve a megváltoztatására törekszik. Még az is felmerült, hogy szélső esetben választott bíróság elé viszi az ügyet.

(Hivatalosan e szerződés megkötése miatt került börtönbe múlt pénteken Julija Timosenko előző ukrán elnök.) A Kreml előzetes közleménye szerint a fő témák közé tartozott az orosz–fehérorosz–kazah vámunió kérdése is. A vámunió ügyében szintén a gázárakon van a hangsúly: a Bloomberg szerint Oroszország a magas gázárakkal akarja rábírni Ukrajnát, hogy lépjen be a vámunióba, még annak ellenére is, hogy a szovjet utódállam egyre szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatokat épít ki az Európai Unióval. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök áprilisban azt mondta, Ukrajna évi 6,5-9 milliárd dollárral kevesebbet fizethetne az orosz gázért, ha csatlakozna a vámunióhoz. Janukovics viszont közölte, hogy országa nem csatlakozik.

Ugyanakkor Oroszország még abban a hónapban engedett a gáz árából, de meg is kérte az árát. Akkortól Ukrajna az árképletben foglaltnál 100 dollárral olcsóbban kapja az orosz gázt, ha a képlet szerint 330 dollárt kellene fizetnie ezer köbméterenként. A kedvezmény 30 százalék, ha az alapár 330 dollár alá esik. Cserébe az orosz flotta további 25 évig maradhat a Krím-félszigeten.

Ukrajna jelenleg köbméterenként 355 dollárt fizet. Janukovics májusban jelezte, hogy 240 dolláros árat akar, de hiába. Eredménytelenül zárultak az olcsóbb gázról kezdeményezett orosz– ukrán megbeszélések is.
Az Ukrajnában felhasznált gáznak több mint a fele orosz importból származik. A Szocsiban megoldandó kérdések súlyos voltát jelzi, hogy az orosz RBK internetes lap szerint a megbeszélések során Medvegyev leszögezte: „Oroszországnak és Ukrajnának egyszer s mindenkorra rendeznie kell államhatárai kérdését.”

Medvegyev gáz gázszerződés Szocsi
Kapcsolódó cikkek