Cégvilág

GMO-ügy: végre megkapták az akkreditációt a hazai laborok

Július 27-i hatállyal a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) laboratóriumai megkapták a GMO vizsgálathoz szükséges akkreditációt az Akkreditáló Testülettől – írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tárca szerint a vizsgálatok eddig is kifogástalanul zajlottak, a laboratóriumok akkreditációinak megújítására adminisztratív okokból volt szükség.

Mint ismeretes, a hibrid magok GMO-mentességét akkreditált uniós laborok már hetekkel ezelőtt igazolták, de az állam csak az akkor még nem akkreditált magyar laborok eredményét fogadta el.

Az akkreditáció hiányát egyes, a génmódosított kukorica-vetőmagok ügyében érintett cégek vetették fel, amelyek erre hivatkozva nem ismerik el a hivatalos vizsgálatok eredményét, hogy a magyar jogszabályoknak nem megfelelő vetőmagot hoztak forgalomba. A vetőmagcégek által felkért akkreditált laborok azt az eredményt hozták ki, hogy a vetőmag GMO-mentes, ezt azonban az állam nem fogadja el.

A VM szerint az akkreditációt a Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Központi Vetőmagvizsgálati Laboratóriuma, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság (ÉTbI) Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriuma és az ÉTbI Takarmányvizsgáló Nemzeti Referencia Laboratóriuma (TNRL) kapta meg, amely a Német Akkreditáló Tanács akkreditált vizsgálólaboratóriuma.

szakhivatal vetőmag akkreditáció vetés mezőgazdaság GMO labor mérés
Kapcsolódó cikkek