Cégvilág

Gyorsreagálású rendszert vezetnek be az egészségügyben

Ma adják át az ország közegészségügyi és népegészségügyi biztonságát szolgáló, a gyors reagálási képességet növelő informatikai rendszert, amely közel 1,8 milliárd forint beruházással, két év alatt készült el – mondta a Világgazdaságnak Kovács Attila országos tisztifőorvos-helyettes.

A fejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával készült, működésével egységes és hiteles törzsadatbázist hoznak létre az egészségügyben. Az új informatikai rendszer összekapcsolja a tisztiorvosi szolgálatot külső intézetekkel és hatóságokkal, köztük a Magyar Államkincstárral, az Országos Mentőszolgálattal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, az Országos Meteorológiai Intézettel, valamint a szolgálat felügyelete alatt működő intézetekkel.

Így az Országos Tisztiorvosi Hivatal naprakész információkat kap a kórházak, szakrendelők és háziorvosi szolgálatok gyógyítási tevékenységéről, kapacitásairól. Felgyorsul az oltóanyag-logisztika, a fertőző betegségek bejelentése, az influenza terjedésének követése, amely a munkáltatók számára is fontos.

Kérdésünkre, hogy a 6800 háziorvosi praxis eltérő színvonalú informatikai rendszere képes lesz-e kapcsolódni a 21. századi technikához, a szakember úgy válaszolt: a háziorvosok alapellátási szoftverfejlesztőivel felvették a kapcsolatot, ők képesek a meglévő rendszerekre rátelepíteni az ÁNTSZ-programot. A háziorvosok nem kapnak új feladatot, csupán az eddigi kötelező jelentéseik módja változik, egyszerűsödik.

tisztiorvosi hivatal Európai Regionális Fejlesztési Alap ántsz háziorvos
Kapcsolódó cikkek