Cégvilág

Hihetetlen? - Emelkedett az ingatlanok piaci értéke a régióban

Az európai befektetések volumene kissé csökkent 2011 második negyedévében, de Skandináviában, Franciaországban és Közép-Kelet-Európában változatlan maradt és itt volt megfigyelhető a legerősebb piaci értéknövekedés is.

A CB Richard Ellis (CBRE) most publikált európai értékindexe (European Valuation Monitor) szerint Közép-Kelet-Európában egy negyedév alatt közel 1 százalékkal emelkedett az ingatlanok értéke, míg Hollandiában átlagban 3,6 százalékkal csökkent. Dél-Európában és Írországban, Spanyolországban és Olaszországban is lefelé mozdultak az ingatlanértékek.
 
Az elmúlt negyedévekben a kiskereskedelmi szektor mutatta a legjobb teljesítményt, és ez a trend folytatódott – 2011 második negyedévében a kiskereskedelmi ingatlanok esetében volt egyedül értéknövekedés (+0,8 százalék), ami összesen 3,5 százalékos éves növekedést jelent.

Ugyan éves szinten az irodapiacon is érezhető a növekedés (2 százalék), 2011 második negyedévében 0,2 százalékos értékcsökkenés történt a szektorban. Az ipari ingatlanok esetében mind éves szinten (-0,9 százalék), mind a negyedévben (-0,6 százalék) csökkent a piaci érték.
 
Andrew Barber, a CB Richard Ellis (CBRE) értékbecslési és tanácsadási szolgáltatásokért felelős európai vezetője a jelentést kommentálva elmondta: az ingatlanok értéke szinte változatlan maradt Európában 2011 második negyedében.
            
A gazdasági helyzet egyelőre instabil marad, így a befektetők is bizonytalanok. Azonban az erősebb alapokon álló gazdaságokban a változás iránya egyértelmű: Skandinávia, az Egyesült Királyság és Közép-Kelet-Európa piacain az ingatlanok értéke emelkedőben van.

Richard Ellis irodapiac piaci érték CBRE ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek