Cégvilág

Óriás mezőt találtak - Olajnagyhatalommá válhat Norvégia

Az elmúlt három évtizedben nem találtak ekkora olajlelőhelyet az Északi-tengerben, mint most. A norvég partok mentén az ország legnagyobb olajtársasága, a Statoil 200 milliárd liter kitermelhető nyersolajra bukkant, amelynek értéke az előzetes becslések szerint 40 milliárd dollár.

A norvég Statoil kutatócsoportja a napokban jelezte, hogy véhetően az elmúlt évtizedek legnagyobb olajmezejére találtak az Északi-tengerben. Az előzetes becslések szerint 500 millió 1,2 milliárd hordó közötti olajmennyiséget nyerhetnek ki. Egy hordó 159 liter, ami azt jelenti, hogy a tenger mélyén 190 milliárd liternyi olaj található. Ezzel vélhetően a most feltárt olajmező a világon található 40 ezerből a legnagyobb 130 közé kerülhet. Az Északi-tengeren ezzel a kapacitással a kilencedik helyen szerepelhet.

A mostani felfedezés új lendületet adhat az északi-tengeri olajkitermelésnek. A norvég Firma Securities ASA elemzője, Trond Frode Omdal szerint a Statoil nem számított ilyen nagyszabású felfedezésre, hiszen kutatásokat is csupán alkalomszerűen végez. Omdal szerint a most feltárt olajmezőbe rejtett fekete arany értéke meghaladja a 40 milliárd dollárt.

Omdal a BP kutatásain alapuló becslése szerint a norvég partok mentén mintegy 6,7 milliárd hordónyi olajkészlet rejlik a föld alatt. A mostani felfedezés ennek tekintetében az jelenti, hogy ezzel a norvég olajkészletek mennyisége akár hatodával is emelkedhet. Norvégia a kőolajban leggazdagabb országok közé tartozik a világon. Olajexportálóként a világon a hatodik helyet foglalja el.

A 2009-os nemzeti költségvetésben a norvég kontinentális talapzatban meglévő olajtartalékokat 5100 milliárd koronára becsülik. A feltételezett olajkészletnek tehát alig 40 százalékát termelték ki ez idáig.

Statoil olajmező olaj BP Norvégia hordó
Kapcsolódó cikkek