Cégvilág

Óriási biztonsági rések a Volkswagennél

A wolfsburgi autókonszernnél egy belső vizsgálat feltárta, hogy súlyos biztonsági hiányosságok mutatkoznak a számítógépes rendszerben, ezért fennáll a hackertámadás veszélye.

A Financial Times Deutschland információi szerint a PricewaterhouseCoopers vállalati tanácsadó cég szakértőinek belső vizsgálata tárta fel, hogy Európa legnagyobb autógyártója nem védekezik kellően a hackerek ellen és így érzékeny vállalati adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe. A lapnak nyilatkozó Volkswagen-menedzser megfogalmazása szerint a cég kész arra, hogy betömje a biztonsági réseket. Ferdinand Piech, a konszern felügyelőbizottságának elnöke kiemelt ügyként kezeli az információbiztonságot, a Volkswagen a következő években százmillió eurós nagyságrendben fejleszti az IT-hálózatát.

A lap emlékeztet arra, hogy az elemző cég már korábban ismertette vizsgálódásának eredményeit a Volkswagen menedzsmentjével, a hiányosságok széles körben ismertek a cégvezetés körében. Klaus Hardy Mühlecknek a Volkswagen információs technológiai vezetőjének ennek kapcsán aggódnia kell az állásáért, mivel sokak szerint túl későn reagált a biztonsági fenyegetettségre. Mühleck Németország egyik vezető IT-menedzsere és teljes felhatalmazással rendelkezik a Volkswagennél, közvetlenül Martin Winterkorn vezérigazgatónak tartozik beszámolással.

Eddig ugyan nem érte támadás a Volkswagent, de egy esetleges hackerakció óriási kárt okozhatna a cégnek. A vállalat számítógépes rendszere a szintén a konszernhez tartozó Audi, Seat és Skoda márkák hálózatával is összeköttetésben áll, csakúgy, mint a huszonkét országban található gyártóbázisokkal. A hackerek számtalan jövőbeni modell terveit lophatnák el vagy fennakadásokat idézhetnek elő a gyártósorokon, ha manipulálják a készletinformációkat. A Hisolutions IT-biztonsági cég vezetője, Timo Kob úgy látja, hogy az elavult technológia komoly gondot jelent a Volkswagennél.

Audi Seat IT információbiztonság volskwagen hacker
Kapcsolódó cikkek