Cégvilág

Újjáéledhet a legendás magyar gyár

Tegnap ismét megkezdődött a termelés előkészítése a felszámolás alatt álló FÉG Konvektorgyártó Zrt. ócsai gyárában, miután a társaság legnagyobb hitelezője, az MPF Holding megegyezett a felszámolóval az üzem kibérléséről.

A gyár május óta állt, mert lekapcsolták a villanyt és a gázt is, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést. Az MPF tulajdonosa szerint a felszámoló megkezdte a bérgarancia-alapból a ki nem fizetett bérek és végkielégítések fedezetére szolgáló összeg levonását.

A FÉG Zrt. utolsó lezárt üzleti évében, tavalyelőtt 619 millió forintra növelte nettó veszteségét a 2008-as 55 millióról, miközben árbevétele 4,52 milliárdról 2,96 milliárdra zuhant. Mivel a cég közel kétmilliárdos hitelt nem tudott visszafizetni, és az adóhatóságnak is több százmillió forinttal tartozott, a FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF Holding többször is felajánlotta, folytatná a termelést, tovább üzemeltetné a gyárat, s átvenné az ott dolgozók egy részét. A holding tulajdonosa, Felcsuti Zsolt azt is megígérte, rendezné az ócsai üzem dolgozóinak elmaradt, jogos követeléseit. Állítása szerint a FÉG vezetői elzárkóztak az ajánlattól. Most azonban a hónap végéig a dolgozók egy része elvégezheti a gépek karbantartását, hogy szeptember elsején megindulhasson a termelés.

A Felcsuti Csaba által 1976-ban egy családi ház garázsában indított családi vállalkozás mára jelentős ipari csoporttá fejlődött, amely befektetésekkel rendelkezik a kereskedelemben, a csiszolószerszám-, a géptartozékgyártásban, a szerszám-, a kovácsoltvas-gyártásban, a bútoriparban és az építőipari kemikáliák gyártásában.

Az Egyesült Államokban, New Yorkban bejegyzett MPF Holding Befektető és Vagyonkezelő LLC többségi tulajdonosa a Felcsuti család, a részvények többi részét a vállalatcsoport igazgatói jegyzik. A csoportnak Magyarországon hét cége van, Németországban és Romániában egy-egy, Kínában pedig két leányvállalattal van jelen.

konvektorgyártó gyár felszámolás fég mpf holding
Kapcsolódó cikkek