Cégvilág

"A magyar médiatörvény a legsúlyosabb példa"

Az Európai Unió régóta büszkélkedik azzal, hogy kevés olyan hely van még a világon, ahol ekkora lenne a sajtószabadság. csakhogy a nem kormányzati és nemzetközi szervezetek éppen arra figyelmeztet, hogy a médiumok egyre kevesebb kézben koncentrálódnak és egyre több a politika által mozgatott per és cenzúrázás.

Az újságírók védelmében létrejött Reporters Without Borders szervezet beszámolója szerint Európa fokozatosan csúszik le a szabadság sokat hangoztatott emelvényéről, ahová magát sorolta. A nehézségek az állam és a magáncégek befolyásának növekedéséből fakadnak. A médiapiacon tapasztalható tulajdonosi koncentrációs folyamatok - mely mind Kelet-, mind Nyugat-Európában tetten érhető - felfokozódtak azóta, hogy a válság közepette kell túlélnie a médiacégeknek. Ráadásul a hagyományos médiát egyre jobban elnyomja a konkurensnek tekintett online ágazat.

Ennél is aggasztóbb azonban a cenzúrázás újra felbukkanó hulláma, illetve a politikai indíttatásból megindított polgári perek, melyek célja a média megfélemlítése. Ennek a legsúlyosabb esete a magyar médiatörvény, de ennek apropója jó ürügy volt néhány ország számára, hogy újraértelmezze a sajtószabadságot. Ezek közé tartozik Franciaország, Olaszország, Románia és Bulgária.

Az uniós tagságra áhítozó országokban még rosszabb a helyzet. Törökországban és Macedóniában előfordul, hogy bebörtönöznmek újságírókat és támadásokat intéznek a független médiumok bevételi forrásai ellen. A Reporters Without Borders véleménye szerint ezen országok csatlakozási tárgyalásai szempontjából kritikus lehet a médiához való hozzáállásuk.

cenzúra felvásárlás média sajtószabadság koncentráció
Kapcsolódó cikkek