Cégvilág

Áfa-csökkentés? - A zöldség is legyen alapvető élelmiszer!

A Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szorgalmazza a zöldségek és gyümölcsök áfájának csökkentését is, azaz szeretnék, ha ezek a termékek bekerülnének az alapvető élelmiszerek körébe a tej, a kenyér és a hús mellé - mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke csütörtökön.

A szakember megfogalmazása szerint a zöldség és gyümölcs egyrészt az egészséges táplálkozás alapvető feltétele, és ezért is fontos volna a jelenlegi áfamérték csökkentése. Másrészt ezt az ágazatot sújtja legnagyobb mértékben jelenleg a feketekereskedelem Magyarországon. Mártonffy Béla szerint a feketegazdaság aránya ezen a területen átlagosan eléri a 40 százalékot, de időszakosan akár 50-60 százalékot is kitehet.

Az elnök emlékeztetett: a magas áfatartalom már 8-10 éve gátolja az ágazat dinamikus fejlődését, különösen a termelői szervezetek (tészek) esetében, amelyek összefogják az ágazatot meghatározó kis családi gazdaságokat és kizárólag legális módon működnek.

Mártonffy Béla közölte: a magyar zöldség-gyümölcs termelést a jelenlegi átlagos 2,5 millió tonna éves termelési szintről kedvező esetben mintegy 1 millió tonnával lehetne megnövelni. Ennek egyik alapvető feltétele volna az áfacsökkentés. Mindez akár közel százezer új munkahely létrehozását is jelentené, mivel az ágazat nagy kézimunka igényű.


 

zöldség FruitVeB áfa alapvető élelmiszer gyümölcs
Kapcsolódó cikkek