Cégvilág

Az OTP a legjobban irányított bank - B&P felmérés

A magyarországi vállalatok vezetését, azaz a Leadership dimenzióban nyújtott teljesítményüket ítélték a legjobbnak az érintettek – derült ki a B&P Consulting által 2011-ben elvégzett Reputation Rating kutatás eredményeiből.

A Nokia Komárom Kft., az OTP Bank Nyrt., a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. és a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. lettek a legjobbak. Az idei Reputation Rating kutatás négy iparág (elektronika, egészséggazdaság, IT és telekommunikáció, pénzügy) legnagyobb vállalatait öt különböző dimenzióban (Elismertség, Érzelmi közelség, Hitelesség, Leadership, Vállalati polgárság) vizsgálta.

Mindegyik szektorban a Leadership dimenziót tartották a vállalat megítélése szempontjából legkevésbé fontosnak az érintettek, ugyanakkor az itt nyújtott vállalati teljesítményt ítélték a legjobbnak. Azaz a vállalat-irányítás, a hosszú távú stratégia, az innovativitás és a profitabilitás terén teljesítettek legjobban a magyarországi vállalatok. Az érintettek véleménye alapján azonban ez csak kis mértékben befolyásolja a hírnevüket.

Az egészséggazdaság iparága vegyes összetételű, a gyógyszergyártók mellett egészségügyi szolgáltatók, illetve az egészségtudatos termékekre fókuszáló élelmiszeripari vállalatok is ebbe a kategóriába tartoznak. A vizsgált cégek közül a regionális multi, a Richter Gedeon Nyrt. emelkedett ki a mezőnyből az érintettek szerint. Az IT és telekommunikáció vizsgált vállalatai közül a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t tartották a legjobbnak a vezetéssel kapcsolatos területen a megkérdezettek.

Az elektronikai gyártócégek esetében a Nokia Komárom Kft. mind az öt dimenzióban, így a Leadership terén is felülmúlta a többi vizsgált céget. Ebben a szektorban a vállalat-irányítás fontos jellemzőjének és a hosszú távú, stabil működés jelének tartották azt, ha egy vállalat a gyártáson kívül a technológiai fejlesztést is Magyarországra hozza, azaz igényt tart a hazai szellemi tőkére. A bankok és biztosítók esetében egy regionális multi, az OTP Bank Nyrt. lett a legjobb a Leadership terén. Ezt a pénzügyi céget tartották a legstabilabbnak, a legjobban irányítottnak az iparági szakértők.

OTP felmérés Nokia reputation rating leadership B&P Richter
Kapcsolódó cikkek