Cégvilág

Bekeményít gáz ügyben az EU

Az Európai Bizottság célja, hogy a jövőben egységes álláspontot képviselve tárgyalhasson az energiaszállításokról harmadik országokkal.

Ezt Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa jelentette ki szerdán, amikor ismertette azokat az intézkedéseket, amelyek célja az olaj- és gázellátás biztosítása. "Ha a szállító országokkal szemben egységes álláspontot képviselünk, nő a súlyunk" – fogalmazott Oettinger a Die Pressének nyilatkozva.

Az EU jelenleg az általa felhasznált nyersolaj 80, a gáz 60 százalékát fedezi importból. Oettinger célja, hogy csökkentse az egyes szállítókkal kapcsolatos túlzott függést, különös tekintettel az autokratikus államokra.

Az Európai Bizottság jelenleg is folytat tárgyalásokat kereskedelmi ügyekben a harmadik országokkal, ami nagyobb erőt biztosít, mint ha a tagállamok egyenként ülnének tárgyalóasztalhoz. Brüsszel önbizalmát erősítheti a Jamal gázvezeték Lengyelországon keresztül haladó részére vonatkozó figyelmeztetésének sikere. A Bizottság 2010-ben felszólította Lengyelországot, hogy módosítson a szerződésen, mivel a gázvezeték használati jogának kizárólag a Gazpromra ruházása sértheti az európai jogot.

Oettinger munkatársai ezen kívül olyan rendszer kidolgozásán munkálkodnak, amelynek segítségével a tagállamok gyorsan tájékoztathatják egymást a harmadik államokkal kötött energiaszállítási szerződésekről.

energia szállítás szerződés gáz biztos Oettinger olaj
Kapcsolódó cikkek