Cégvilág

Íme, a Gripen-gróf pályája - Elkapják valaha?

Újabb botrányok robbantak ki Alfons Mensdorff-Pouilly, a Magyarországon Gripen-gróf néven elhíresült fegyverlobbista "üzelmeivel" kapcsolatban. Az eredetileg mezőgazdaságban érdekelt - anyai ágon Magyarországról származó - osztrák nemes ellen több ügyben is folyik vizsgálat, noha ő minden vesztegetési vádak következetesen tagad. Íme, "karrierjének" legfontosabb állomásai.

Az 1953-ban született üzletember hivatalosan a mezőgazdaságban, azon belül is az erdőgazdálkodásban érdekelt. Ezen minőségében elnökhelyettese a Burgenlandi Erdő- és Mezőgazdálkodási Birtokosok Szövetségének. ezen felül számos, a mezőgazdasághoz nem köthető cégben is érdekelt, nem csak Ausztriában és Európa más országaiban is. Egyszemélyes tulajdonosa és vezérigazgatója a nevének kezdőbetűiből képzett MPA mbH-nak, mely különféle termékek kereskedelmére szakosodott, annak ellenére, hogy fő tevékenységi köreként a tanácsadás van megadva.

Ennek a cégnek a révén keveredett gyanúba 2007 februárjában, amikor egy svéd tévé azt állította, cégén keresztül folytak át kenőpénzek a csehországi és magyarországi Gripen vadászgép-eladásokkal kapcsolatban. Másfél évvel később, 2008 októberében az osztrák ügyészség kezdedeményezésére házkutatást is tartottak a grófnál, mert az a gyanú merült fel ellene, hogy a BAE Systems brit hadiipai cég kijárójaként kenőpénzekkel mozdította elő az Eurofighter-vadászgépek ausztriai megvételét. A brit cég résztulajdonosként érdekelt volt mind a két, vadászgépet gyártó vállalatban.

Az anyai ágon magyar származású grófot - Maria Rauch-Kallat volt néppárti egészségügyi miniszter férjét - 2009 tavaszán előzetes letartóztatásba helyezték Ausztriában pénzmosás gyanújával. Mensdorff-Pouilly, noha mindvégig csak tanácsadói díjak átvételét ismerte el és tagadta a megvesztegetések tényét, állítólag együttműködött a hatóságokkal, így áprilisban szabadlábra is helyezték. Ezzel azonban még nem ért véget kálváriája az ügyben. 2010 januárjában, még mindig a BAE-SAAB vadászgépek körüli lobbitevékenységével kapcsolatban Nagy-Britanniában vették őrizetbe. A vizsgálat meglepő fordulattal ért véget: a BAE vádalkut kötött a hatóságokkal. Ennek értelmében a cég Nagy-Britanniában 30 millió font, Amerikában további 250 millió font pénzbírságot fizetett, a vádakat pedig ejtették.

Alfons Mensdorff-Pouillynak busásan megtérült az egy hetes vizsgálati fogság, mivel idén a brit hatóságok 377 ezer font (430 ezer euró) kártérítést ítéltek meg számára, mely egyébként az ügyvédi költségeire is vonatkozik.

Mensdorff-Pouilly legújabb gyanús ügye az OMV-vel kapcsolatban pattant ki, az osztrák energiacég ugyanis állítólag 1,5 millió eurót fizetett a lobbistához köthető vállalkozásoknak azért, hogy ezzel elősegítse a román Petrom olajvállalat felvásárlását.

Eddig a legnagyobb port a Telekom Austria 1,1 millió eurós kifizetése verte fel Ausztriában, melynek ügyében az amerikai tőzsdefelügyelet idén szeptemberben indított vizsgálatot. A cég 1,1 millió, a Motorola pedig 2,6 millió eurót fizetett a grófnak azért, hogy a két cég nyerje meg az osztrák rendőrségi rádióhálózatra kiírt pályázatot még 2004-ben.

kenőpénz vesztegetés BAE Gripen lobbi Mensdorff-Pouilly Eurofighter
Kapcsolódó cikkek