Cégvilág

Itt a Google pénztárca - Átrendeződhet a mobilfizetés piaca

Ma startolhat a Google májusban bejelentett mobilfizetési szolgáltatása, a Google Wallet. Bár egyelőre csak kevesek vehetik igénybe az új fizetési módszert, hosszabb távon jelentősen átalakulhat a szektor.

Az Egyesült Államokban jelenleg a Sprint által forgalmazott Nexus S mobiltelefonnal vehető igénybe a Google Wallet, a jövőben pedig a többi, Androiddal működő okostelefont is felszerelik majd a használathoz szükséges NFC (near field communication) chippel. A Google közvetítésével a mobiltulajdonosok a telefon "odaérintésével" fizethetnek az erre alkalmas helyeken. Az NFC-alapú mobilfizetés lényege, hogy a felhasználónak – elvileg – csak egy mobileszközt kell magával vinnie bankkártya, készpénz, stb. helyett.

A Search Engine Land megjegyzi: bár a szektor egyelőre gyerekcipőben jár, számtalan cég igyekszik teret hódítani itt, a Google mellett többek között a Visa, az American Express és a PayPal is igyekszik. Ugyanakkor biztosan nehéz lesz változtatni a berögzült fogyasztói szokásokon, tekintve, hogy a plasztik kártyákat mostanra mindenki megismerte és megszokta. Biztonsági aggályok is felmerülhetnek, annak ellenére, hogy az NFC-alapú fizetések pillanatnyilag biztonságosabbak, mint a bankkártya-használat.

A Google számára mindenesetre óriási lépés a Wallet bevezetése, hiszen ezzel megszerezheti a netes üzlet "Szent Grálját" – a közvetlenül marketingértékké változtatható információt. A szolgáltatóval kötött megfelelő megállapodásokkal elérhető, hogy a Google-hoz fusson be minden, vásárlással kapcsolatos információ, beleértve a mobilfizetéseket és helyváltoztatást is.

wallet PayPal NFC Google Visa mobilfizetés
Kapcsolódó cikkek