Cégvilág

Kereskedők: Már most őrjítő arányt képvisel a feketézés

Napirenden van az alapvető élelmiszerek áfájának átrendezése – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden az MTV Este című műsorában.

Vélhetően a jelenleginél bővebb termékkör kerülne át a 18 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá, ám piaci információk szerint az sem kizárt, hogy néhány terméket még ennél is kedvezőbb, 5 százalékos csoportba sorolnak – igaz a pénzügyi helyzet miatt ez utóbbira van a kevesebb esély.

Jelenleg az alapvető élelmiszereket terhelő áfa 18 százalékos, míg az általános áfakulcs 25 százalék – ez utóbbit a kormány emelni kívánja 27 százalékra. Az élelmiszereket terhelő áfa csökkentését régóta követelik a termelők, feldolgozók és kereskedők, ám az általános lazításnak nem sok esélye van.

„Bár konkrétumokat még nem ismerünk, annyi biztos, hogy egy áfacsökkentésnek kedvező hatása lenne, hiszen őrjítő arányt képvisel a feketézés az élelmiszerkereskedelemben” – nyilatkozta lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint további előnyt jelentene a fogyasztás bővülése is.

Vámos György szerint ugyanis, „bármilyen élelmiszerről van szó, az ár csökkenésével nő az eladott mennyiség. Szerencsés lenne, ha legalább egy-két cikk, így a tej és a kenyér az 5 százalékos áfakulcs alá kerülne.”
A főtitkár mégis a forgalom egy részének fehéredését tartja döntőnek. A két hatás együtt növelné a költségvetés bevételeit, még akkor is, ha az első időkben átmeneti csökkenéssel kellene számolnia a büdzsének – fejtette ki Vámos.

élelmiszer áfa termelő OKSZ Kereskedelmi Szövetség
Kapcsolódó cikkek