Cégvilág

Mal: a vörösiszap nem hulladék

Tízre nőtt az ajkai vörösiszap-katasztrófa gyanúsítottjainak száma. Az elmúlt két napban hat új gyanúsítottat hallgattak ki, mindannyian a Mal Zrt. munkatársai. Az esetet vizsgáló parlamenti bizottság kedden hallgatta meg a Mal tulajdonosait, akik azt kérték, legyen az ülés zárt, a bizottság többsége pedig ezt elfogadta.

Amit sejtettünk, hogy az állam valamilyen részben ráteszi a kezét a cégre, az várhatóan megvalósul, így megtérülhet valamennyi abból, amit korábban ráfordítottak – kommentálta az ülés után Kepli Lajos, a vizsgálóbizottság jobbikos elnöke. Érdemi választ továbbra sem kaptak, miért történtek ferdítések annak idején – folytatta. Ami kiömlött, szerinte egyértelmű, hogy hulladéknak kell tekinteni. Az, hogy 300 ezer köbméternyi iszap ömlött ki, valószínűleg alulbecsült érték, modellezés alapján ennyi nem jutott volna el a szomszéd településekig. A bizottság most bizonyítékokkal próbálja alátámasztani, amit a jelentésben megírnak majd. A Fidesz, a Jobbik és az LMP konszenzusos véleményre jutott, ezt október végéig hozhatják nyilvánosságra.

Sok félreértést sikerült tisztázni – mondta Ruttner György, a Mal jogi képviselője. Mindenben érdemi válaszokat tudtak adni – tette hozzá. A bírság megfizetésére a Mal képtelen, de képtelen volna bármelyik más magyar cég is. Ezért még a héten fellebbez a Mal. A tényállást is vitatják, ahogy a jogalapját is. A határozat idő előtti, de mindenképp megalapozatlan szerintük.

Nem tekinthető hulladéknak a Mal szerint, ami kiömlött, mert még további technológiai folyamatokat végeztek volna el rajta, mégis a hulladékkezelési törvény alapján büntették őket. Ráadásul szerintük csupán a hatoda ömlött ki annak, mint ami miatt büntetnének. Nem érzik felelősnek magukat a katasztrófáért, azt környezeti katasztrófának tartják, talajtörésről lehet szó. Emiatt bírságot sem fogadnak el.

Az ülést rövid időre elhagyó bizottsági tagok közül egyedüliként a szocialista Gőgös Zoltán nyilatkozott, aki kérdéseinkre elmondta: nem tartja valószínűnek azt, hogy az EU engedné, hogy az állam magához vegye a Malt. Hozzátette azt is, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tárolót megvizsgálták és problémamentesnek találták, mégis vizsgálóbizottság elé vinnék az ott érdekelt cégek képviselőit, köztük a kisebbségi tulajdonosként érintett volt miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet is. „Önök ugyanolyan jól tudják, mint én, miért akarják Gyurcsányt idehozni” – mondta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a gyanúsítottak kivétel nélkül szabadlábon védekezhetnek, a hivatalos megfogalmazás szerint halált előidéző közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatnak nyomozást.

 

Gyurcsány felelős vizsgálóbizottság vörösiszap titkos
Kapcsolódó cikkek