Cégvilág

Miért fog folyamatosan drágulni az áram és a távhő?

Az új megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszernek (METÁR) összhangban kell lennie a korábban elfogadott megújuló Nemzeti Cselekvési Terv célkitűzéseivel, csak így tudja Magyarország elérni az uniós vállalását; amely szerint 2020-ra az ország teljes energiafogyasztásának 14,65 százalékát megújuló energiaforráson termelje meg.

A Green Energy Investment Forum szerint elkerülhetetlen, hogy átmenetileg emelkedjenek a végfogyasztói árak az új zöld kapacitások rendszerbe állítása miatt, ám hosszú távon - megfelelő szabályozási környezetben, a technológiák fejlődésével - csökkenhet az alternatív energiatermelési technológiák támogatási igénye.
 
A KÁT-ot felváltó új támogatási rendszer, a METÁR – amelyben fő elemként megmarad a kötelező átvétel és az energiaár-támogatás- csökkentheti a korábbi befektetési kockázatokat, valamint javíthat azon a bizonytalan befektetési környezeten, amelyben a piaci szereplők eddig tevékenykedtek.
 
„Négy alapelvet kellene teljesíteni az új szabályozásnak: egyszerűség, kiszámíthatóság, átláthatóság és megkülönböztetés-mentesség. Fontos, hogy a szabályozó hatóság folyamatosan nyomon kövesse és értékelje a támogatási rendszer működését, és a piaci szereplőkkel, felhasználókkal együttműködve dolgozza fel a tapasztalatokat. Továbbra sem ismertek azonban a konkrét átvételi árak, amelyek alapvetően meghatározzák az új beruházás-ösztönzési rendszer sikerességét” – mondta Kovács Csaba, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadó csoport új igazgatója, a Magyar Energia Hivatal korábbi elnökhelyettese.

 „Ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2020-ra vállalt 14,65 százalékos célszámot, az előttünk álló évtizedben a végfogyasztói árak folyamatos, de moderált, egyszámjegyű emelésére lesz szükség, máskülönben nem teremtődik meg a fedezet az új zöld kapacitások támogatására” – emelte ki Patkó Gábor, a Green Energy Investment Forum programigazgatója. „A zöld technológiák fejlődésével, és a hagyományos energiatermelés költségszintjének várható emelkedésével egyre költséghatékonyabbak lesznek ezek az alternatív termelő egységek, így a fajlagos támogatási igényük, megfelelő szabályozási környezet esetén a jövőben csökkenni fog.” – tette hozzá a szakértő.
 

 

metár támogatás kát energia távhő green energy
Kapcsolódó cikkek