Cégvilág

Nem teljesen üres a pohár

Az év eddig eltelt része nem hozta ugyan az infokom ágazat várakozásait, de a szakma meghatározó képviseletének elnöke szerint vannak pozitív jelek, jó irányok. Az informatika itthon is vonzó pályát kínál, számos betöltetlen állás várja ma is az ilyen jellegű munkát keresőket.

Ez az esztendő egyelőre nem hozta azokat a várakozásokat, amelyeket a szakma egy éve kitűzött magának – mondja Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. Az ágazatban tevékenykedő cégek, amelyek összlétszáma meghaladja a százezer főt, évről évre a GDP 15 százalékát termelik meg, ezzel a magyar gazdaság legnagyobb egyedi iparágának minősülnek. Idesorolható ma már az informatika és a távközlés mellett az elektronikai ipar is.

A szakmai szervezet vezetősége egy éve egyebek mellett a következőket fogalmazta meg elvárásként: legyenek hatékony ösztönző elemek, beleértve a kutatás-fejlesztési és innovációs programokat, a valós kockázati tőkét és a mérnökképzés támogatását. Hozzátették: először itthon kell erősnek lennie egy vállalkozásnak, hogy sikeresen vegye az akadályokat a határokon túl. Lehetőség van, hiszen ha az országos szintű programok – mint a Nemzeti Hálózat – beindulnak, akkor a vállalatokat, civileket, államigazgatást kiszolgáló alkalmazások és tartalmak fejlesztése újabb lökést adhat az ágazatnak.

Mi történt az elmúlt egy évben? A gazdaság fellendülése elmaradt, a szakmában tevékenykedő kis- és középvállalkozások továbbra is forráshiányosak – sorolja Laufer Tamás. A nagy állami projektek sorában nemhogy újak jöttek volna, hanem még a korábbiak is leálltak; ezt az IVSZ elnöke részben azzal magyarázza, hogy jelentős átszervezésen megy keresztül az államigazgatás.

Megjegyzi ugyanakkor, hogy összességében azonban nem teljesen üres a pohár, vannak pozitív jelek, jó irányok. Ilyenek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatai, mindegyikben fellelhető valahol az informatika. A mikrovállalkozások által elérhető pályázatokat is egyszerűbben pályázhatóvá tették. Haladás, hogy a dokumentumokat szeptembertől elektronikusan is be lehet adni. Az önerős rész azonban továbbra is gondot jelent. A bankok hozzáállása a vállalkozások finanszírozásához nagyon konzervatív maradt – húzza alá a szakember.

Szeptembertől jön a törvénykezési szezon, rengeteg sarkalatos törvénnyel, amelyeknek komoly kihatásuk lesz az infokom szektorra is. Jó hírnek minősíti, hogy központi forrásokból az IVSZ közreműködésével sikerült 30 milliárd forintot átcsoportosítani. Ezt az összeget az ígéretek szerint az állam alapvető informatikai fejlesztésekre költi el, idesorolható az egészségügy, a közigazgatás, az adózás, a posta, a kincstár.

„Ezt az évet, remélem, erős hajrával zárhatjuk, vagyis talán nem lesz rosszabb, mint a tavalyi volt” – összegzi a várakozásokat Laufer Tamás. Hozzáteszi: nem könnyű a helyzet, már csak azért sem, mert a versenypiacon is patthelyzet van most.

A válság megtizedelte az infokommunikációs vállalkozások táborát, ezek sorában – úgy látja – legfőképpen az informatikai vegyeskereskedések ideje járt le. Már a jelenben is azok a vállalkozások lehetnek életképesek, amelyek hozzáadott értéket képviselő tevékenységet – fejlesztést vagy speciális szolgáltatást – folytatnak. Az ezekhez szükséges innovációs forrásokat is elérhetőnek tartja az IVSZ elnöke. Az egyéb pénzügyi források közül a kockázati tőkére építhetnek a vállalkozások.

Sok még a tennivaló a szakember-utánpótlás terén – mondja Laufer Tamás. Nem jó jel, hogy a legkevésbé a természettudományos tárgyak népszerűek, nincsenek összehangolva a különböző képzési formák, beleértve a felnőttképzést is. Márpedig az informatika az egyik legjobban fizetett és jelenleg is hiányszakma, több száz állás betöltetlen – teszi hozzá.

Névjegy

Laufer Tamásnak (44) villamosmérnöki és MBA-végzettsége van. Pályáját a Videoton Fejlesztési Intézetnél kezdte szoftverfejlesztőként, majd Párizsban, a Bull vállalatnál dolgozott. 1995-től az Andersen Consulting tanácsadó cég igazgatója, majd 1996-tól az Oracle Magyarország konzultációs üzletágának igazgatója, később ügyvezetője lett. 2002-től fél évig a Magyar Posta igazgatója, a vezérigazgató főtanácsadója volt. Ezt követően a SZÜV, majd az Albacomp vezérigazgatójaként tevékenykedett. Laufer Tamás 2006-tól elnöke és társtulajdonosa a RacioNet Informatikai Zrt.-nek. Tavaly választották meg az IVSZ elnökének.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek