Cégvilág

Olcsóbb lesz a mobilozás

A következő három évben a hazai távközlési szolgáltatóknak 40 százalékkal kell csökkenteniük a mobilhangpiacon a nagykereskedelmi árakat, ez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) várakozása szerint kihat majd a kiskereskedelmi tarifákra is.

A távközlési hatóság augusztus végén írta elő a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat érintő kötelezettségeket.  A hírközlési piacon az elmúlt években egyértelművé vált a mobil fölénye a vezetékessel szemben. A hazai mobilpiacon négyszer annyi előfizetővel és több mint kétszer akkora árbevétellel számolhatnak a szolgáltatók.

Brüsszel ajánlására a hatóság a jövőben új modellt alkalmaz a szolgáltatók egymás közötti elszámolásban alkalmazott hívásvégződtetési díjainak a megállapítására. Az új modell szerint a szolgáltatóknak a jelenlegi 11,86 forint/percről 2013. január 1-jéig 7,06 forint/percre kell mérsékelniük a nagykereskedelmi forgalomban használt mobil-hívásvégződtetési díjaikat.

Magyarországon az elmúlt 20 évben 3 millióról 8 milliárdra nőtt az éves mobilhívások száma, a vezetékeseké pedig 1,3 milliárdról 1,7 milliárdra bővült. Az utóbbi tíz évben 3,8 millióról 3 millióra csökkent a vezetékes-előfizetők száma, ugyanakkor 3 millióról 12 millióra gyarapodtak a mobilos ügyfelek.

hívásvégződtetés NMHH telefon díj mobilozás
Kapcsolódó cikkek