Cégvilág

Stabilizálódó ipari ingatlanpiac

A budapesti ipari ingatlanok piaca stabilizálódott tavaly, s ez az állapot maradt jellemző az idei év első felében is. A piac az egyensúly jeleit mutatja mind a kereslet-kínálat, mind a bérleti díjak tekintetében, és a közeljövőben is csak lassú, folyamatos javulás várható – derül ki a Colliers International közleményéből.

„A piaci fejlemények megfeleltek a várakozásainknak, azaz a spekulatív fejlesztések jelentősen csökkentek, míg a kereslet a tavalyi év szintjén áll, illetve azt enyhén meghaladja” – mondta a társaság budapesti irodájának legfrissebb piaci jelentése kapcsán Beck Tamás, az ingatlan-tanácsadó ügynökség ipari ingatlan üzletágának igazgatója.

Az év első felében nem nőtt a kínálat, új átadásra nem került sor, így Budapest és környékének ipari ingatlanállománya 1,797 millió négyzetmétert tett ki. Az állomány mintegy 90 százalékban „big box” építményekből áll, és a városi logisztikai projektek teszik ki a maradék 10 százalékot. A fejlesztők továbbra is azon az állásponton vannak, hogy nem kezdenek bele új fejlesztésbe, ameddig jelentősebb üres területek vannak a piacon. Ugyanakkor több piaci szereplőnek is rendelkezésére áll szabadtelek-kapacitás, így gyorsan tudnak reagálni a piaci folyamatokra, s igény esetén akár öt-hat hónap alatt fel tudnak építeni egy új raktárközpontot.

A kereslettel kapcsolatban a szakember kifejtette, hogy a bérbeadások mértéke az első hat hónapban aktív keresletet mutatott, a 300 négyzetméter feletti tranzakciók volumene 69 000 négyzetméter volt, ez időarányosan megfelel a tavalyi év forgalmának. A nagyméretű bérleti tranzakciók továbbra is hiányoznak a piacról, 10 000 négyzetméter feletti tranzakció egy sem volt, és 5000 négyzetméter felett is csak négy bérleti ügyletre került sor. „Összességében elmondhatjuk, hogy a bérleti piac igen nagy aktivitást mutat. Sok cég keres megfelelő bérleményt, nézelődik a lehetőségek után, de továbbra is óvatosan lépnek, s így a konkrét tranzakciók száma még relatív alacsony marad” – mondta Beck Tamás.

Az év első felében bizonyos mennyiségű ipari bérlemény felszabadulására is sor került az új bérletek és bővülések mellett, melyek így nagyjából kiegyensúlyozták egymást. A nettó piaci felszívás semleges volt, az üresedési ráta pedig stagnálást mutatott, s június végén 21,76 százalékon állt. Az üres terület mérete 391 000 négyzetmétert tett ki a fél év végén. Az üres területek továbbra is igen fragmentáltan helyezkednek el Budapesten és környékén. Míg 1000–4000 négyzetméter között relatíve könnyen lehet szabad helyet találni, addig 10 000-20 000 négyzetméter fölötti egybefüggő területből kicsi a választék.

A bérleti díjak sem mutattak számottevő változást a fél év során, így a nagyobb alapterületű, „big box” raktárbérlemények nettó kínálati bérleti díjai általában négyzetméterenként 3,2–3,8 euró között mozogtak havonta, míg a városi logisztikai épületek tekintetében 5 euró körül alakultak. Az ipari ingatlanok adásvételi tranzakciós piacán kisebb mozgolódás volt tapasztalható az év első felében. Van némi érdeklődés, aktivitás az 5000–20 000 négyzetméter közötti telkekre, de a nagyobb projektek iránt továbbra sincs kereslet. A kisebb, 1000-2000 négyzetméteres ipari felépítményekre is van itt-ott érdeklődés, de a nagyobbakat már sokkal nehezebb eladni.

ipari ingatlan big box kereslet tranzakció raktár kínálat
Kapcsolódó cikkek