Cégvilág

Zöld fesztiválok itthon - A Szigetelők "rosszalkodtak"

Az idei fesztiválokon és rendezvényeken több szelektíven begyűjtött hulladék került a rendszerbe, mint 2010 nyarán. A soproni Volt Fesztiválon a várt mennyiség háromszorosát adták le a környezetvédelemre fogékony magyar fesztiválozók, a Sziget azonban némi csalódás volt, ugyanis a külföldi látogatókat nehezen lehetett aktivizálni.

Idén hét nagy rendezvény, köztük hat nyári fesztivál, valamint a Magyarország-Finnország labdarúgó EB-selejtező mérkőzés csatlakozott az ÖKO-Pannon és a ZöldÖvezet Társulás szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez. A fejlődés jól látható: a 2011 zenés rendezvényein szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége már a Sziget előtt meghaladta a tavalyi értékeket. A szervezők az infrastruktúra tökéletesítése mellett a szemléletformálásra is odafigyelnek.

Tavaly összesen 11,4 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, az idei mérleg már a Sziget előtt is 14 tonna felett járt. A Gyereksziget jellegéből fakadóan nem termelt sok hulladékot, a VOLT Fesztiválon viszont 8,2 tonna, a Balaton Soundon 5 tonna, a Hegyalja Fesztiválon pedig a RePohár sikerének köszönhetően mindössze 0,5 tonna hulladék került vissza az újrahasznosítás csatornáiba. A Szigettel bezárólag az összesített eredmények 18,5 tonna begyűjtött hulladékot mutattak., amelyet a Szegedi Ifjúsági Napok 1 tonnás teljesítménye toldott meg.

A Sziget a lehető legtöbb gyűjtőfelülettel készült a hulladék fogadására. A területen 22 gyűjtőszigetnél lehetett megszabadulni a fém-, papír- és műanyaghulladéktól. A legnagyobb nyári fesztiválon 4,3 tonna jött össze, igaz ez az érték nem tartalmazza az üveghulladékot.

A szervezők az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva állásbörzén, zöld információs portálon és közösségi oldalakon toboroztak jelentkezőket a szelektív gyűjtésre. A Sziget Fesztiválon 50 képzett szelektáló állt csatasorba: ők feleltek a szelektív gyűjtőzsákok cseréjéért, üzemeltették a hulladékcsere pontot, és a földön eldobott hulladékból kiválogatták a hasznosítható fajtákat. A szervezők persze nemcsak az önkéntesekre, hanem a fesztivál minden látogatójára számítottak. Erőfeszítéseiket jelképesen jutalmazták: a két Hulladékcsere pontnál beváltott, PET palackért és aludobozokért apró ajándék járt.

„Való igaz, hogy a nyári zenei fesztiválokon szelektíven összegyűjtött hulladékok mennyisége meghaladta a tavaly nyári számokat, azt azonban hozzá kell tennem, hogy a sikeres aktivitás döntően annak tudható be, hogy a soproni Volt Fesztiválon tudtuk növelni a begyűjtési kapacitást” – mondta el a Világgazdaságnak Sziromi-Nagy Tamás, a szelektív begyűjtést szervező ZöldÖvezet Társulás Egyesület vezetője. Sopronban a fesztiválozók megháromszorozták a szelektíven begyűjtött szemét mennyiségét idén a tavalyi teljesítményhez képest. Azon soproni vendéglátósokat, és borosokat is dicséret illeti, akik használták a kihelyezett üveggyűjtőket, így hozzájárulva, hogy duplázzuk a tavaly begyűjtött mennyiséget.

A vezető szerint a többi fesztiválon már korántsem ilyen jók az eredmények, sőt a Sziget Fesztiválon visszaesés volt a 2010-hez képest. Ez azzal magyarázható, hogy a Szigeten főleg az állandó „szigetlakókra” építették a programot, azonban idén már 70-80 százalékuk külföldről érkezett, akiket nem igazán lehetett motiválni. „A fesztiválokra kitalált hulladékcsere programunkkal tipikusan a magyar fesztiválozók élnek, amelynek keretében az összegyűjtött szemetet kisebb-nagyobb praktikus ajándékokkal honorálták” – tette hozzá.

Mivel a ZöldÖvezet Társulás társadalmi szervezet, a programok sikere jelentősen múlik azon is, hogy a helyi szolgáltatók is a kezdeményezés mellé állnak, ahogy tette ezt Sopron és Szeged városa is. A szakember szerint azonban fesztiválok szervezőin múlik a legtöbb, nekik nagyobb hangsúlyt kellene a megelőzésre fordítaniuk, viszont ők még nincsenek motiválva, hiányzik még a kényszerítő erő. Nagy probléma az is, hogy a fesztiválok „zöldítésének” még nincs kiforrott finanszírozási háttere, nincsenek célzott támogatási források. Nem léteznek olyan programok sem, amelyekkel piaci alapon önfinanszírozó lehetne egy-egy fesztivál ilyen kezdeményezése, ennek tudható be az is, hogy a begyűjtött hulladékok értékesítési bevételei nem fedezik a rendszer költségeit sem. 

Sziget hulladékgyűjtés szelektív hulladék zöld VOLT hulladék fesztivál
Kapcsolódó cikkek