Cégvilág

4 és 5 forint - Ezen a héten is megkapják az áremelést az autósok

Emeli bruttó 4 forinttal a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn. A gázolaj ára ezzel újabb történelmi csúcsra emelkedik.

Az emeléssel a benzin átlagára 396 forintra, a gázolajé 392 forintra nő. Egy hete a Mol bruttó 5 forinttal csökkentette a benzin nagykereskedelmi árát, a gázolaj ára nem változott. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Néhány hónapja még 110 dollár felett járt az olaj ára a New York-i kereskedésben, miközben mindenki arról cikkezett, mikor dőlhet meg a korábbi 147 dolláros rekord, amelyet még 2008 júliusában regisztráltak. Azóta az olajár folyamatosan csökkenve 75 dollár alá esett.

A feltörekvő piacok folyamatosan bővülő kereslete, a legnagyobb olajkitermelők tartalékainak csökkenése, valamint a közel-keleti és észak-afrikai feszültségek mind jó okot szolgáltatnak arra, miért várják sokan az olajár emelkedését hosszú távon. A kérdés csak az, hogy mikor indulhat meg a piacon a hegymenet.

Az észak-afrikai, különösen a líbiai események nyomán sokan gondolták, hogy a negyedik negyedévre tovább szűkül a kitermelés az olajpiacon. A várakozások azonban nem váltak be, így a korábbi, agresszív áremelkedés nyomán keletkezett lufi kipukkadt. Ha ehhez hozzávesszük az árupiacon tapasztalható általános visszavonulást, látható, miért nem várható rövid távon, hogy újra 100 dollár fölé törne az árfolyam.

 

bezin emelkedik gázolja beninzár Mol
Kapcsolódó cikkek