Cégvilág

Az életükkel játszanak a bevándorlók az EU-ban

Az engedély nélkül az EU-ban tartózkodó illegális bevándorlók szinte minden tagállamban kénytelenek fizetni az orvosi ellátásért, néha ezzel az életüket is kockára téve - derült ki egy most megjelent felmérésből.

Az Európai Unióba külső országokból érkező mintegy négymillió bevándorlóból kétmilliónak nincsenek rendben a papírjai. Ugyanakkor a 27 tagországban mindössze ötben: Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban részesülhetnek ingyenes orvosi ellátásban. Ugyanezen országokban - Németország kivételével - krónikus betegségekre is jár az ingyenes vagy kedvezmények orvosi ellátás, csakúgy, mint a terhesség és a szülés utáni időszakra a nők számára.

- Ez nem csak ellentétes az alapvető emberi jogokkal, de nehéz helyzetbe hozza az egészségügyi dolgozókat is, akik nehéz döntés elé kerülnek, hogyan kerüljék meg a törvényes előírásokat úgy, hogy tartani tudják a Hippokratészi Esküt - mondta Ludovica Banfi,az Európai Alapjogi Ügynökség munkatársa hétfőn, amikor bemutatta az Európai Parlamentben a jelentést.

- Nem szabadna kötelezni az orvosi kart, hogy jelentsék, ha valaki szabályos papírok nélkül tartózkodik az országban, emiatt ugyanis ezek a betegek nem fordulnak orvoshoz, akár az életüket is kockáztatva - tette hozzá.

A 21, belga, francia, német, görög, ír, lengyel, magyar, olasz, spanyol és svéd városban végzett felmérés alapjául illegális bevándorlókkal, közigazgatási és egészségügyi dolgozókkal, valamint civil szervezetekkel készített interjúk szolgáltattak alapot.

A beszámoló külön figyelmet fordított azokra az érzékeny területekre - terhes, kisgyermekes nők, mentális betegségekben szenvedők - ahol fokozottan szükséges az orvosi ellátás. Pozitív példaként említették azokat az országokat, ahol a terhes nők szabályos papírok nélkül is megfelelő ellátásban részesülhetnek. Kiemelték az egyik milánói kórházat, ahol a - főként női - dolgozók több nyelven beszélnek és nem adnak jelentést a helyi bevándorlási hatóságnak, noha minden betegről külön kartont tartanak fenn.

Ezzel szemben Írországban, Lengyelországban, Magyarországon és Svédországban csak akkor jár ingyenes ellátás, ha a kismama "vészhelyzetbe kerül", például vérzés lép fel a terhesség során.

A szülői egészségbiztosítás nélküli gyermekek számára sem könnyű. Görögország, Olaszország és Spanyolország kivételével minden államban érvényes iskolai vagy gyermekvédelmi intézeti igazolással kell rendelkezniük az ingyenes orvosi ellátáshoz. Belgiumban például legalább három hónapig iskolába kell járniuk a gyerekeknek, mielőtt a társadalombiztosító fedezni a kiadásaikat.

bevándolró illegális egészségügy terhesség kórház
Kapcsolódó cikkek