Cégvilág

Bevásárol eszközökből a MÁV

Két és fél milliárd forint értékben gép, méréstechnikai eszköz, valamint minősített anyag beszerzésére készül a MÁV Zrt. annak érdekében, hogy 2012. január 1-jétől beindíthassa önálló felsővezeték-karbantartását.

„A nyílt közbeszerzési pályázatokat már meghirdettük, hiszen a januári indulás érdekében már december 15-re készen kell állnunk 32 helyszínen és a központi szertárban is” – válaszolt a Világgazdaságnak Sullay János, a vasúttársaság TEB- (távközlési, erősáram- és biztosítóberendezés-) igazgatója. A szakember jórészt hazai jelentkezőkre számít, elsősorban ugyanazokra a társaságokra, amelyek a tevékenységet az év végéig végző két céget, a Vasútvill Kft.-t és a BSS 2000 Kft.-t kiszolgálták. A karbantartáshoz telephelyről és számos alapvető berendezésről viszont már nem kell gondoskodni, mert ezeket a két említett cég eddig is a MÁV-tól bérelte, most tehát csak visszaadják azokat.

A felsővezeték-karbantartás tehát nem új, hanem egy néhány éve kiszervezett, a Vasútvillben és a BSS-ben önállósított tevékenység újraindítása, visszavétele. A lépés indokait a napokban Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója közlése alapján mi is ismertettük: a szolgáltatásként igénybe vett munka folyamatosan dárgult a beszállítók monopolhelyzete miatt, minősége megromlott, s mivel amúgy is a MÁV kulcstevékenységét jelenti, a csoporton belül van a helye.

Hasonló visszaszervezésekre ugyanezen megfontolásból más területeken is készül a társaság, bár azok nem lesznek ilyen látványosak, mint a mostani. A folyamatban lévő visszavételnek köszönhetően 2012-ben kétmilliárd forinttal olcsóbban oldható meg a felsővezeték-karbantartás, mint ha a munkát a beszállítók végeznék. Igaz, a tevékenység minőségjavítása érdekében további 800 millió forintos fejlesztésre lesz szükség, és új dolgozókat is ki kell képezni, ugyanis nem lehet kellő számú és felkészültségű szakembert visszakapni a Vasútvilltől és a BSS-től, mert azoknak a felsővezeték-karbantartás mellett más, például építőipari tevékenységük is van.

A Vasútvillnek tíz magánszemély és két cég (Prolan, Elektrizace Zeleznic Praha) a tulajdonosa. Tavalyi árbevétele 9,5 milliárd forintról 7,3 milliárdra esett, üzemi eredménye viszont kicsit javult: 0,4 milliárdról 0,5 milliárdra nőtt. A BBS-t három magánszemély alapította, ma már csak ketten tulajdonosok. A cég tavaly közel megkétszerezte, 2,3 milliárdról 4,4 milliárdra növelte az árbevételét, üzemi eredménye pedig 0,2 milliárdról 0,5 milliárdra emelkedett.

teb felsővezeték műv karbantartás gép méréstechnika
Kapcsolódó cikkek