Cégvilág

Jövőre sem fizetésemelés, sem motiváció

A magyar vállalatok negyede elbocsát jövőre, a cégvezetők peszszimisták, a fizetésemelések pedig szubjektíven dőlnek el. Egy friss felmérés szerint a multinacionális vállalatoknál azért jobb a helyzet. A magyar cégek negyede, a multinacionális vállalkozások tíz százaléka tervez elbocsátást 2012-ben.

A DEVISE Hungary és a Simconsult együttműködésében zajlott Fizetésemelés 2012 kutatásból az is kiderült, a jövő évi gazdasági kilátásokkal kapcsolatban a hazai cégek vezetői sokkal pesszimistábbak a lehetőségeket illetően, mint a külföldi vállalatok topmenedzserei. Mindez annak tükrében különösen érdekes, hogy míg az ez évi várható eredményeket tekintve a magyar cégek fele jelezte, hogy átlagos évet zár, azaz az idei céljai teljesülnek, addig a nemzetközi vállalatok kicsit több mint harmada nyilatkozta ugyanezt.

A közel háromszáz részt vevő cég adatai alapján Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója jelezte: szintén a magyar tulajdonú cégek azok, amelyeknél jóval kisebb eséllyel lesz béremelés jövőre. Az is kiderült, tízből négy magyar vállalatnál a bérfejlesztésnek semmiféle általános szempontja nincs, azt szubjektív módon döntik el – ez a szám a külföldi tulajdonú cégek esetében csak 10 százalékot tesz ki.

A hazai vállalkozások ötöde minden munkavállalóra egységes szabályozás szerint alakítja a jövő évi kereseteket, azonban ezen cégek 27 százalékánál lesz csak béremelés 2012-ben, átlagosan 3,9 százalékos mértékben. Az itt befektető külhoni tulajdonú vállalatok közel hatvan százaléka ugyanakkor minden dolgozónál egységesen dönt a bérnövelés mértékéről, s 90 százalékuk átlagosan 3,7 százalékos fizetésemeléssel kalkulál jövőre.

A felmérés készítői szerint sok esetben kizárólag a vezetőkön múlik, hogy kiutat találnak-e az általuk irányított vállalkozás számára a negatív gazdasági spirálból. Erre, úgy tűnik, a hazai vállalkozásoknak kevesebb esélyük lesz jól képzett vezetők hiányában. Míg ugyanis a magyar cégeknek alig több mint negyede gondolkodik a menedzsment, illetve ugyanennyien a középvezetők fejlesztésén, addig a külföldi vállalatok fele fogja fejleszteni a menedzsmentet és a középvezetőket. Ennyire pesszimista hangulatban nem mindegy, hogy a vezetők milyen viselkedést tanúsítanak, menynyire ragad át negatív hangulatuk a dolgozókra. Ráadásul ha egy szervezet már évek óta nem tudott bért emelni, sokszor csak a vezető miatt maradnak ott a munkavállalók. A kérdés az, hogy vannak-e erre a vezetőnek kompetenciái, készsége, avagy ezeket még meg kell tanulnia – hangsúlyozta Dara Péter.

A magyar cégek negyede, a multinacionális vállalkozások tíz százaléka tervez elbocsátást 2012-ben. Világgazdaság - K. I.-->

munkavállaló motiváció Devise Hungary fizetésemelés simconsult
Kapcsolódó cikkek