Cégvilág

Már az iskolakezdés sem segít a PC-piacon

A vártnál kisebb volt a globális személyi számítógép(PC) piac növekedése az idei év harmadik negyedévében. A fejlett piacokon az iskolakezdés sem dobta fel a vásárlási kedvet - hívja fel a figyelmet a Gartner elemzése.

Az idei harmadik negyedévben a gyártók a piackutatók által előrejelzettnél kevesebb PC-t szállítottak a világpiacra. A globális mennyiség elérte a 91,8 millió darabot, ami azonban csak 3,2 százalékkal több, az egy évvel korábbinál - derül ki a Gartner előzetes jelentéséből. Az amerikai piackutató a július-szeptemberi időszakra ennél nagyobb, 5,1 százalékos növekedési ütemet várt. Az európai, afrikai és a közel-keleti(EMEA) térség azonban nem hozta a tőle remélt keresletet, főként a nagyon gyenge nyugat-európai piacnak betudhatóan. Az említett régióban a szállított összmennyiség 26,6 millió darab volt, ami éves összevetésben 2,9 százalékos csökkenést mutatott.

A harmadik negyedév Magyarországon is igen gyenge startot vett, az új technológiák nem tudtak még megjelenni, mert a PC-márkák náluni is még a múlt év végi készleteiket próbálják eltüntetni. Ez az IDC magyarországi elemzői szerint eddig nem tapasztalt alacsony átlagárakat is eredményezett. A notebookok olcsóbb fajtái már 70-80 ezer forintért beszerezhetők, ez egy-két éve még a kevesebbet tudó netbookok ára volt.

Átlagon felüli 6 százalékos növekedést produkál ugyanakkor az ázsiai piac, ahol a szállítások megközelítették a 32 millió darabot. A kereskedők agresszív promóciókkal és árkedvezménnyel ösztönzik a vásárlásokat. Ebben a térségben még sokan vannak, akik csak most veszik meg első hordozható PC-jüket. A legnagyobb arányú növekedést ugyanakkor Dél-Amerika mutatja fel, ahol az egy évvel korábbihoz képest közel 20 százalékkal bővült a piac. Ezen belül is a laptopoké meghaladta a 31 százalékot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

eladás Gartner promóció PC számítógép
Kapcsolódó cikkek