Cégvilág

Már idén megkoronázhatják a Volkswagent

A Volkswagen 2018-ig szeretné megszerezni a globális vezető helyet az autóiparban, de a felmérések szerint ez már az idén sikerülhet.

Három nagy piackutató szervezet azt jósolja, hogy a Volkswagen 2011-ben mind az értékesítési, mind a termelési adatokat tekintve el fog húzni a globális piac eddigi vezetője, a Toyota mellett. Amennyiben a JD Power, a PwC és az IHS Automotive szakértőinek jóslata beválik, a wolfsburgi gyártó a tervezettnél sokkal hamarabb érti el a kitűzött célt, a világelsőséget. Eredetileg Martin Winterkorn, a Volkswagen vezére azt jelezte, hogy az ágazati elsőséget 2018-ig érik el.

A JD Power jelenlegi prognózisa  szerint a Volkswagen idén globálisan vélhetően 7,8 millió autót értékesít, a GM 7,2 millió autóval jelentősen mögötte kullog, míg a Toyota, amit a fukusimai atomkatasztrófa  masszív termeléskieséssel sújtott, várhatólag 6,7 millióval a harmadik helyet éri el. A Bloomberg által kialakított elemzői konszenzus egyébként még magasabb, 8,1 milliós idei eladási darabszámot jósol a Volkswagennek, a GM és a Toyota második, illetve harmadik helyét tekintve megegyeznek az elemzők.

A JD Power elsősorban a fejlődő piacok lehetőségeinek hatékony kihasználásának tudja be a Volkswagen sikerét, a német konszern mind Kínában, mind Brazíliában folyamatosan növeli jelenlétét, nem utolsósorban a helyi piacokra specializált autók gyártásával.

Volkswagen Toyota világelső GM értékesítés elemző
Kapcsolódó cikkek