Cégvilág

Napelemeket gyárt a Jüllich Glas

Korszerű napelemek gyártását kezdte meg új székesfehérvári gyárában a Jüllich Glas Holding. A 13 ezer négyzetméteres gyár 2,5 milliárd forintból valósult meg, ebből 1,2 milliárd a gépbeszerzés és az ingatlanfejlesztés, 800 millió pedig a kutatás-fejlesztés költsége volt, a projekthez 398 milliós támogatást kaptak a Gazdaságfejlesztési operatív program keretében – mondta el Jüllich Ádám, a cég elnöke.

 Az üzem olyan napelemek gyártására akar specializálódni, amelyek az épületek homlokzatának burkolásra használhatók.  Az újonnan elkészült üzem az induláskor 40 főt foglalkoztat. Teljes kapacitását két év múlva éri el, akkor összesen 170-200 fő dolgozhat majd a napelemek gyártásán. A Jüllich Glas az új üzletág működtetése során is törekszik a hazai beszállítókkal történő együttműködésre, így magyarországi partnerek biztosítják többek között az alumíniumkereteket.

A síküvegek méretre vágásától az elektronikai egységek felszereléséig valamennyi munkafázis a székesfehérvári üzemekben zajlik, így a cég azonnali használatra alkalmas napelemeket szállít partnereinek. A szolárüzem termékei iránt már most élénk a bel- és külföldi érdeklődés, s amennyiben ezek realizálódnak, két éven belül megduplázódhat a Jüllich Glas Holding mintegy hatmilliárd forintos árbevétele.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint minden ország számára a Jüllich Glashoz hasonló vállalkozások jelentik a legfontosabb gazdasági tartalékot, nehéz időkben azok adják a gazdaság utolsó védvonalát, mert ők „el nem mennek innen”. Minél több ilyen vállalkozás van, annál nagyobb a munkahelyek biztonsága, és annál kiszámíthatóbb a gazdaság növekedése. A kormányfő hangsúlyozta: az új üzem fontos üzenete, hogy Magyarországon ma azok a legfontosabb helyek, ahol magyarok adnak munkát magyaroknak.

napelem síküveg üzletág jüllich glas kutatás-fejlesztés
Kapcsolódó cikkek