Cégvilág

Nyílt levél Réthelyi Miklósnak

Hat, a lelki betegek terápiájával foglalkozó szakmai szervezet vezetője fordult nyílt levélben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez Aggódnak, mert a jövő évi költségvetés tervezetében a „Támogató szolgáltatások, közösségi ellátások, jelzőrendszeres és házi segítségnyújtás, utcai szociális munka és krízisközpont finanszírozása” címszó alatt 4,448 milliárd forintot irányoztak elő ezekre az összetett feladatokra.

Ez az összeg mindössze 61,1 százaléka az ez évi költségvetésnek. Ez azért különösen aggasztó, mert a 2011. évi források is csak válságmenedzselésre voltak elegendőek, ugyanakkor a 2012. évi tervezetben szereplő összeg a korábbiakhoz képest szélesebb szolgáltatáspaletta finanszírozását célozza.

Arról is tájékoztatták a minisztert, hogy a szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek közösségi ellátása keretében ebben az évben 9400 kliensről 154 szolgáltatás gondoskodott, éves szinten átlagosan fejenként 182 766 forint felhasználásával. Ha változatlan marad a költségvetési tervezetben szereplő összeg, jövőre 3666 kliens ellátatlan maradhat.

Különösen is igaz ez az állítás annak ismeretében, hogy az Országos Pszichiátriai Neurológiai Intézet bezárását a gondozóhálózat fejlesztése nem követte, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felállítása késlekedik, így a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátása a pszichiátriai gondozók mellett döntően a közösségi ellátás keretein belül, a civil ellátók domináns szerepvállalásával valósul meg. A közösségi alapú, otthon közeli szolgáltatásokat az új szolgáltatási törvénytervezet is prioritásként kezeli.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a „A kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok” finanszírozására mindössze 300 ezer forintot irányoz elő a költségvetés-tervezet, ami szintén drámai csökkenést jelent a 2011. évihez képest. Ez különösen azért is problematikus, mert komolytalanná teszi az Új Nemzeti Drogstratégiai tervezetben magasan priorizált egészségfejlesztési, prevenciós tevékenység megvalósíthatóságát, illetve hiteltelenné általában a stratégiában megfogalmazottakat.

Réthelyi Miklós szenvedélybetegek nyílt levél
Kapcsolódó cikkek