Cégvilág

Rossz augusztust zártak a szállodák

A magyar szállodákban a külföldi kereslet növekedése lelassult, a belföldi kereslet csökkent – állapította meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az STR Global piackutató felmérése alapján.

Magyarországon 2011 augusztusában – az első hét hónaphoz képest – a külföldi kereslet növekedése lelassult, a belföldié pedig csökkent – állapítja meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legutóbbi, a hazai és a nemzetközi szállodaipar teljesítményét elemző Trendriportja. Az országosan mért 60,4 százalékos szállodai szobafoglaltság 0,5 százalékponttal jobb volt, mint a bázisban, a nyár utolsó hónapjában a bruttó szállodai átlagár 6,1, a RevPar mutató (egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel) 5,3 százalékkal romlott.

A beutazás szempontjából tíz legfontosabbnak tartott piacunk közül kilencről növekedés mutatható ki, ugyanakkor a legnagyobbnál, a németnél csökkent a vendégéjszakák száma. Két számjegyű bővülést néhány régióbeli ország – Lengyelország, Csehország, Oroszország – esetében sikerült elérnünk. A kereskedelmi szálláshelyeknél a vendégéjszakák száma 2011. január–augusztus között Észak-Magyarországon 5,4, Dél-Alföldön 4,3, Közép-Dunántúlon 2,6, Nyugat-Dunántúlon pedig 0,9 százalékkal nőtt, ugyanakkor Dél-Dunántúlon 22, a Balatonnál 9,2, Észak-Alföldön 6,4, a Tisza-tónál 5,1 százalékkal csökkent.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

és Éttermek Szövetsége az STR Global piackutató felmérése alapján. MTI-->

augusztus MSZÉSZ szálloda
Kapcsolódó cikkek