BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenkétszeres adómérték: tiltakoznak a sörgyártók

A Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) számára rendelkezésre álló adatok alapján a népegészségügyi termékadó ízesített sörökre való kiterjesztése a termékkategória túlzott adóztatását jelenti, és nem szolgálja az adónem bevezetésének valódi indokát – olvasható a szövetség közleményében.

A jövedéki és egyéb adóval sújtott termékkör összes adótartalma így a tizenkétszeresét is meghaladó mértékű egy átlagos üdítőhöz viszonyítva, holott – érvel a szervezet – a gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy az is ízesített sörök is csak a 18 éven felüliek számára legyenek elérhetőek. Ezeknek a termékekben egyébként jellemzően alacsonyabb a cukortartalma, mint a kedvezőbben adózó üdítőitaloké.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az alkoholos üdítő mellett az ízesített sör az egyetlen termékkategória a javaslatban, amelyre vonatkozóan már egy másik adót is – a jövedéki adót – meg kell fizetni, tehát a kategória már adózik, így tekintettel arra is, hogy a jövedéki adót az ízesített sör alkoholtartalmára figyelemmel kell megfizetni, nehezen lehet az újabb adóztatás egyik indoka az, hogy az ízesített sörök az alkoholfogyasztásra szoktatják a fiatalokat.

Ráadásul – teszik hozzá – az ízesített sör a legalacsonyabb alkoholtartalmú ital, aki tehát csak mértékletesen szeretne alkoholt fogyasztani, annak ez az optimális megoldás. A sörgyártók szerint ezért nemhogy adóztatni, de támogatni kell ezt a termékkategóriát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.