Cégvilág

A pávatollat utánzó kijelzővel újít az e-olvasó piacon a Qualcomm

Az amerikai mobilchipgyártó, a Qualcomm valószínűleg komoly kihívást támaszt az e-olvasó gyártóknak új típusú, az LCD-nél kevesebb energiát fogyasztó kijelzőjével.

A koreai Kyobo könyvkereskedő és az amerikai Qualcomm bemutatta a Kyobo eReadert, ami az AP szerint átalakíthatja az e-olvasók piacát. Az 1,0 gigahertzes Snapdragon processzorral hajtott készülék fő előnye az 5,7 hüvelykes Mirasol kijelző. A mirasol az LCD-vel ellentétben a környezet fényét használja fel világításra, ugyanezen elv segítségével tűnik csillogóan fényesnek a páva farktolla. A kijelző csak akkor fogyaszt energiát, amikor az azt alkotó apró tükrök mozognak, emellett gyors képváltást is lehetővé tesz.

A mirasolt egyelőre csak kínai és koreai mobiltelefonokban, valamint egy Egyesült Államokban forgalmazott mp3 lejátszóban használják, de ez megváltozhat. A globális piacot a fényes, de viszonylag nagy fogyasztású LCD-k és a monokróm, alacsony fogyasztású e-ink képernyők uralják, amik viszont lassan frissítenek.

A Kyobo közlése szerint a már ma is kapható e-olvasó ára 302 dollár lesz, ezzel nagyjából megfelelő a piacot uraló riválisok árfekvésének. Az Amazon és a Barnes & Noble elsősorban az amerikai és európai vásárlókat akarja meghódítani, a szintén amerikai Qualcomm szerint viszont a dél-koreaiak magas szintű digitális olvasási képességeit és a 80 százalékos szélessávú internet lefedettséget említette a terjeszkedés irányának indokaként.

e-reader kyobo Qualcomm kijelző lcd e-olvasó
Kapcsolódó cikkek