Cégvilág

Bajba kerülhetnek a magyar agrárcégek

A fizetésképtelenség veszélye fenyegetheti a pénzügyi kockázatoknak kitett élelmiszeripari cégeket. Az agráripari termékek árai ugyanis magasan maradnak az év hátralévÕ idÕszakában és jövÕre, még az augusztus óta tapasztalható enyhe árcsökkenés és a világgazdaság növekedésének lassulása ellenére is – prognosztizálja a Coface Hungary.

A nemzetközi hitelbiztosító szakértÕi szerint ezt a trendet támasztja alá az egyre jellemzÕbb globális pénzszÛke is. Tavaly és idén augusztus között a mezÕgazdasági termények árai a rizs kivételével rekordütemben nÕttek a hús- és tejtermékektÕl (+15 százalék), a gabonafélének át (+26), egészen a cukorig (+ 5).

A kisebb cégeket érintik érzékenyebben a beruházások finanszírozásával kapcsolatos nehézségek, problémás marad a bankhitelhez jutás, bár az élelmiszeripar konszolidációja folytatódni fog. Mindezek eredményeként a törékenyebb, pénzügyi kockázatoknak erÕsebben kitett vállalkozások körében a fizetésképtelenség is nÕni fog.

A vállalatok likviditási gondokkal küzdhetnek attól függÕen, mennyire képesek áthárítani a nagykereskedÕkre és partnereikre a magasabb árakat. A kis- és közepes vállalkozások ráadásul nem tudják fedezeti ügyletekkel sem tompítani az árak gyors, heves változását, és javítani termelékenységüket.

bankhitel fizetésképtelenség Coface likviditás agrárcég élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek