Cégvilág

Érdemes-e várni a használtautó vásárlással?

A harmadik negyedév során is több használtautót írtak át idén, mint a tavalyi évben – derül ki a Weltauto háromnegyed éves elemzéséből.

Ebben az időszakban 108.411 autó talált új gazdára a 2010-es 107 640 gépkocsival szemben, ami 0,7 százalékos javulást jelent. Ezzel az eredménnyel az idei évről összességében elmondható, hogy a tavalyi évhez képest január és szeptember közötti időszakban 2,1 százalékkal több használtautót értékesítettek országszerte. A pozitívumok mellett jelzésértékkel bírhat a használtautó piac kilátásaira az a tény, hogy összességében 6,5 százalékos visszaesést hozott a szeptember, a kereskedők tekintetében pedig 9,5 százalékot zuhant a forgalom.

Az ingatlanra felvett devizahitelek előtörlesztésének bevezetésével többen visszaléptek az egyéb, jelentősebb kiadásoktól, hiszen egy helyre kell csoportosítaniuk megtakarításaikat. Ebbe a kategóriába tartozik az autóvásárlás is, ezért várhatóan, ha nem sürgős az autócsere, a vevők elhalaszthatják azt a későbbiekre. Kivárásra sarkallhatja a használtautó vásárlók egy részét a regisztrációs megváltozása is, mivel több kategóriában is jelentős csökkenés várható. Ezzel ellenkezőleg az átírási illeték nőhet, így a vevőknek érdemes jól körüljárnia a költségeket az üzletkötés előtt” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

Egy nem rég benyújtott törvénymódosítás értelmében a regisztrációs adó 2012. január 1-én változhat meg, ami a kormány tervei alapján fellendülést hozhat a használtautó piacon. A csökkenő díjaknak köszönhetően többen vásárolhatnak fiatalabb gépkocsit, és amennyiben erősödik a forint, az autó is fellendülhet ismét. Ezen a területen már egyébként is növekedés látható, mivel januártól szeptemberig konstans emelkedés mellett 1 517-ről 3 849-re nőtt a hazánkba havonta behozott kocsik száma. A magas euró árfolyam mellett az autó is erőteljes időszakát éli, havonta 800-1000 gépkocsit visznek ki a határon túlra.

A kormány szintén január 1-től módosít a gépjármű átírási illetéken is, amely viszont jelentős többletköltséget hoz majd az autóvásárlóknak. Minél fiatalabb és nagyobb teljesítményű az autó, annál magasabb lesz a befizetendő összeg.

Január 1-től változik a cégautó adó is, ami papíron sok adás-vételt hozhat, mivel várhatóan a kisebb cégek vezetői az autókat magántulajdonba írhatják át. A jövőben akár a 44 000 forintot is elérheti a havonta befizetendő díj.

átírási illeték regisztrációs adó használtautó cégautó
Kapcsolódó cikkek